Добра откупна цена малина и квалитетан род

Берба малине је при крају, а кишни дани добро ће доћи да продуже сезону још неки дан. Ове године откупна цена је добра, али хладњачарима неће бити лако да попуне складишта која су због веће потражње у време првог таласа короне испражњени.

Висока откупна цена малине неће донети већи приход Марковићима.

"И ови што плаћају надничаре немају ништа, је не могу да наберу, лоша малина. Вода је ове године била овде изнад колена. Уништило је. Прошле године сам имао лизу две и по тоне, ове  ако наберем 500 кила, биће пушка", каже Радоје Марковић - из Пожеге.

Приноси се смањују већ годинама, па су се поједини попут Секуле Вратоњића одлучили да набаве сертификоване саднице за које је држава давала субвенцију. И сада има бољи род на десет ари српског виламета у првој години, него на тридесет ари старог малињака.

"Нама су ове године изашли са 215 динара ценом. Ето израчунајте. Ја ћу имати две хиљаде килограма на десет ари израчунајте која је то добит", каже Секула Вратоњић из Прилика.

Због короне, многи бербу обављају породично, придржавајући се мера. Више од заразе брину их лоши путеви, због којих током транспорта малина губи на квалитету.

"Немојте давати субвенције, урадите свима путеве у села. Нема везе да ли била баба једна или било двеста људи. Значи сви нек добију путеве. То је приоритет, ја мислим, свих села", каже Драган Шарчевић из Лисе.  

За прву класу малина поједине хладњаче плаћају и три стотине динара, јер су испразнили залихе.

"Не очекујем да се деси проблем са извозом, зато што би неко сумњао да је малина заражена, јер просто овај вирус је везан само за људе. Тако да овде је основно питање колико ћемо ми малине имати за извоз, а не колико ће Европа желети да купи нашу малину", каже Борис Обрадовић- власник хладњаце у Ариљу.

Ове године у Америци хладњачарима недостаје чак 43 процената малина за складишта, а колико ће недостајати српским још се не зна.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара