Жетва при крају – квалитет пшенице изванредан, пољопривредници се надају још бољој цени

Биланс овогодишње жетве пшенице – принос пет одсто бољи него лане, цена тоне 10 евра већа него на међународном тржишту, а квалитет изванредан! Пољопривредници се надају још бољој цени, а надлежни поручују – пшенице има и за домаће потребе и за извоз.

Ове седмице падају и последњи снопови пшенице. У Удружењу "Жита Србије" овогодишњу жетву памтиће по добром роду, али и великим разликама у приносу који је због неравномерних падавина и агротехничких мера од парцеле до парцеле – три до девет тона по хектару. Квалитетом зрна сви су задовољни.

"После две године, где смо имали озбиљних проблема са квалитетом, трговачки квалитет је изванредан и ми то можемо нудити на међународном тржишту као пшеницу бољег квалитета", каже Вукосав Саковић из Удружења "Жита Србије".

Иако је сада откупна цена пшенице шест одсто већа него прошле године, пољопривредници очекују више.

"Под пшеницом ове године смо засејали 20 хектара, род просечан по јутру је био око 45 метара, па смо ове године задовољни родом. Цена тренутно неких 18 динара, надамо се да би могла ићи нешто горе", наводи Владан Мартић, пољопривредник из Кукујеваца.

Директорка Пољопривредне стручне службе у Зрењанину, Кристина Салапура, каже да цена зависи од тржишта и да су сви пољопривредни произвођачи који могу складиштили своју пшеницу и чекају неке повољније услове.

"То је боља цена у односу на претходну годину, цена којом би пољопривредници требало да буду задовољни посебно имајући у виду да је та цена неких 10 евра по тони већа од цена у окружењу и од цена на великом међународном тржишту. Можемо да будемо мирни и спокојни, можемо само да се трудимо да све то што имамо више да продамо", наглашава Саковић.

А вишка има. Овогодишњи род пшенице премашује 2,6 милиона тона. Уз залихе наша земља располаже сада са 3,1 милион тона, половина може да се пласира на инострано тржиште и донесе знатан и значајан приход држави у време када су многе економије већ у кризи.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво