Живе од воћарстава, град им преполовио род - како даље

У бојничкој општини овогодишњи род вишања је преполовљен због града и кише. Многи произвођачи одустају од бербе због ниске цене и проблема са откупом.

Прво град а онда и обилне кише смањили су и род и цену вишања. Мирослав Павловић из Плавца код Бојника тек је почео бербу и већ каже бележи велики минус. Са осам хектара очекује 40 тона вишања. Питање је да ли ће и колико успети да прода.

"Вишња је испуцала и не задовољава критеријуме овде у Бојнику, у хладњачи. Немамо где да продамо и не знамо шта ћемо", наводи Мирослав Павловић, воћар из Плавца.

И у селу Кацабаћу готово свако од 300 домаћинстава гаји вишње. Ненад је убрао две од 10 тона. Прекинуо је бербу јер каже рачунице нема. Са 25 динара колико се плаћа друга класа не могу ни трошкове производње да се покрију.

"Не исплати се никако, мала је цена. Радници траже своје. Већ сутра имам улагање, да прскам после бербе", објашњава Ненад Николић, воћар из Кацабаћа

Посадио их је пре три месеца. На свакој садници видљива су оштећења од града. Због лоше године и проблема са откупом и ниском ценом Тома је у недоумици да ли уопште да настави производњу вишања.

"За 25 динара не исплати да је човек одржава, да је негује, прска, подрива. Не знам шта даље", пита се Тома Илић, воћар из Кацабаћа.

У Пустој реци под вишњом је 450 хектара. Перспективе нема без удруживања, осавремењавања производње и осигурања.

"Да се праве задруге и осигурање које покрива већи део штете. Осигуирање обавезно с тим што људи имају и на то осигурање 40 одсто повраћаја пошто смо ми маргинално подручје", наводи Ивица Јовановић,председник Фонда за пољопривреду општине Бојник

У више од половине бојничких села живи се претежно од воћарства. За подстицаје у тој пољоипривредној грани из општинског буџета ове године издвојено је три милиона динара.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво