Премијерка Брнабић учествовала на видео конференцији о новим технологијама

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић учествовала је на конференцији о екосистемима у организацији британског пословног магазина Фајненшал тајмс и његове платформе "The Next Web" у оквиру које се организују годишње серије конференција са фокусом на нове технологије и стартап компаније у Европи, саопштено је из Владе.

У саопштењу се наводи да се конференција одржава са циљем да представи годишњи извештај америчке организације "Startup Genome" о покретању стартaп екосистема широм света, као и да представи различита искуства влада широм света, како би се подржали и искористиле предности технолошких екосистема за убрзање економског развоја.

Додаје се да је премијерка Брнабић говорила о процесу и значају дигитализације у Србији, како у јавном сектору, тако и у економији и подршци стартап компанијама и фирмама, која је неупитно допринела развоју српске еконoмије.

"Као неопходност у савременом друштву, премијерка је истакла улагање у модерне технологије и инвестициону инфраструктуру. Србија је до сада уложила 100 милиона еура у инфраструктуру за иновације, истраживање и развој и стартап компаније. Такође, поменула је пореске олакшице које наша земља пружа за стартап компаније, улагање у иновације и образовање", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је председница Владе изразила захвалност Иницијативи Дигитална Србија, као организацији која је доста помогла Влади Републике Србије да разуме потребе ИТ компанија и тржишта ИКТ сектора, при увођењу дигитализације.

Такође, како се додаје, она се осврнула на успешно организовање онлајн наставе одмах по отпочињању кризе изазване коронавирусом у Србији, која је дала многе инспирације и за будуће ефикасно учење и одржавање наставе у нашој земљи, али и на дигиталне сервисе који су грађанима доступни у оквиру електронске управе.

У саопштењу је наведено да су поред премијерке Брнабић, на глобалној конференцији говорили и други познати политички лидери, стручњаци и ствараоци екосистема, попут европске комесарке за конкурентност Маргарет Вестагер, потпредседнице Европске инвестиционе банке Еме Наваро, чланице Извршног одбора Светског економског форума Мартине Ларкин и економисте и професора на "Harvard Business School" Џоша Лернера.