Почела градња брзе саобраћајнице Иверак–Лајковац

Почели су радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак–Лајковац којом ће се Ваљево повезати са ауто-путем "Милош Велики". Када буде изграђена брза саобраћајница од Ваљева до Београда и уз најспорију вожњу биће потребно само око сат времена или мање, поручио је председник Александар Вучић и додао да су кинески партнери обећали да ће нови пут завршити до краја 2022. године.

Александар Вучић је истакао да је изградња пута важна за цео Колубарски округ.

"То значи да ће инвеститори желети да дођу у Ваљево, да ћемо више људи моћи да запослимо", рекао је Вучић на почетку радова на изградњи новог пута.

Нагласио је да су кинески партнери обећали да ће нови пут завршити до краја 2022. године, као и комплетну регулацију водотокова.

"За нешто више од две године, имаћете де факто ауто-пут Ваљево–Београд", навео је Вучић.

Директор компаније "Чајна Шандонг" Џанг Ђанчао захвалио је државном врху Србије на поверењу што су баш ту компанију изабрали за извођача радова на брзој саобраћајници од Ваљева до Лајковца и рекао да ће тај посао завршити квалитетно и у договореном року.

Џанг је рекао да то кинеско предузеће поклања велику пажњу изградњи брзе саобраћајнице и подсетио и да су они били извођачи радова на изградњи ауто-пута "Милош Велики", као и на деоници од Обреновца до Љига, а сви ти пројекти су, истиче, симбол пријатељства између Кине и Србије.

Изразио је задовољство што та кинеска компанија пружа допринос у обнављању српске инфраструктуре и привреде и додао да је отварање ауто-пута "Милош Велики" донео многе погодности грађанима тог дела Србије.

"Када је избила епидемија коронавируса, наша компанија је стала раме уз раме у пружању помоћи српском становништву, а у складу са својим могућностима и драго ми је што је епидемија под контролом и што Србија креће у обнављање производње и економије", рекао је Џанг.

Ваљевци ће, каже он, изградњом брзе саобраћајнице долазити до ауто-пута за 10 минута и рекао да ће то скратити путовање, отворити нова радна места и повећати стопу запошљавања.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је Србија данас другачија земља него што је била пре неколико година, пре свега због великих инфраструктурних пројеката који су завршени. 

"Изградњом брзе саобраћајнице која ће спојити Ваљево са ауто-путем 'Милош Велики' испунили смо још једно обећање које смо дали свим Ваљевцима. Настављамо да градимо Србију у којој ништа више није далеко", рекла је Михајловићева.

Укупна дужина деонице износи 18,3 километра, а радови, које у складу са државним споразумом Србије и Кине изводи компанија "Чајна Шандонг", вредни су 158 милиона евра.

Брза саобраћајница имаће по траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100 километара на сат.

На траси ће се налазити 25 објеката, једна петља, укупно 19 мостова, од чега су два најдужа укупне дужине 1,5 километар.

Део овог пројекта је и потпуно уређење реке Колубаре и водотокова, што ће спречити даља плављења овог дела Србије.

Брза саобраћајница Иверак–Лајковац, део је државног пута Лозница–Ваљево–Лазаревац и представља попречну везу у путној мрежи Србије и повезаће делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са ауто-путем "Милош Велики" и Коридором 10.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи