Отворен мост близанац на обилазници око Београда

Мост на Сави, "близанац" постојећег моста код Остружнице на обилазници око Београда, пуштен је у саобраћај. Изградња моста почела је крајем фебруара 2016. године. Обилазница ће повезати и магистралне путеве ка Обреновцу и Ваљеву, Чачку и Краљеву и Раљи и уклопити у правац ка Нишу код Бубањ Потока.

Мост је  дугачак скоро 2.000 метра, док је над водом конструкција дужине 596 метара. Нови мост финансирала је Европска инвестициона банка, а цео пројекат кошта 4,1 милијарду динара. 

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је завршетак изградње и пуштање у саобраћај овог моста, важно за све грађане.

"Завршили смо још један мост на територији Србије. Овај посао није био лак али је од великог значаја пошто је први пут примењена једна потпуно нова технологија у изградњи моста. Ово је показатељ да можемо да урадимо све што смо зацртали и започели", рекла је Михајловићева.

Министарка је додала да ће овај мост допринети томе да будемо ефикаснији што се тиче протока саобраћаја. 

Она је захвалила финансијерима, инжињерима и свима који су учествовали у овом пројекту и додала да посао нимало није био једноставан јер су се на почетку радова суочили са тонама материјала у реци заосталог још од бомбардовања 1999.

"Показали смо да смо храбри, непоколебљиви и да можемо да завршимо све што смо почели", рекла је Михајловић и подсетила на речи председника Алексаднра Вучића да овакви мостови спајају људе те да је зато важно да је већ данас овај мост пуштен у саобраћај.

Зајам Европске инвестиционе банке 

Пуштању моста у саобраћај присуствовали су и директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак, шефица регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке Дубравка Негре. 

Уговорена вредност радова (са анексом) је око 4,2 милијарде динара и реч је о зајму Европске инвестиционе банке.

Инвеститор је ЈП "Путеви Србије", а подизвођач на извођењу челичне конструкције преко реке је грађевинско предузеће "Мостоградња". На изградњи бетонских конструкција и завршних радова учествовало је више од 10 домаћих фирми.

Мост је дужине скоро два километра, а пројектом је предвиђена изградња леве траке ауто-пута иза моста у зони петље Остружница дужине једног километра, као и уклапање две рампе петље Остружница у новоизграђено стање.

Мост "близанац" 

Мост преко Саве код Остружнице један је од најважнијих и најскупљијих објеката у склопу изградње деонице ауто-пута од Добановаца до Бубањ Потока.

Завршетком моста обилазница око Београда практично постаје функционална у пуном профилу аутопута у дужини од скоро 27 километара.

Његово пуштање у саобраћај значајно ће повећати капацитет обилазнице којом дневно у просеку пролази око 18.000 возила што ће додатно растеретити централне градске саобраћајнице и скратити време путовања у транзитном саобраћају.

Новоизграђени мост је "мост близанац" већ изграђеном мосту преко Саве који је завршен и пуштен у саобраћај 1999. године али је исте године бомбардован. У периоду од 2002. до 2006. реконструисан је и пуштен у саобраћај.

Специфичност моста 

Поред значаја за транзитни саобраћај Остружнички мост представља и резервену саобраћајну везу постојећег ауто-пута Е-70 са Ибарском магистралом, односно будућим ауто-путем Београд-Јужни Јадран.

Обилазница ће повезати и магистралне путеве ка Обреновцу и Ваљеву, Чачку и Краљеву и Раљи и уклопити у правац ка Нишу код Бубањ Потока.

За изградњу челичног моста - конструкција 8 преко реке предвиђене дужине 586 метара набављено је и обрађено 4.900 тона челика.

Специфичност овог моста је да је први пут у Србији примењена такозвана техника лифтовања великих делова конструкције.

Радови су почели 24. фебруара 2016. године, а предвиђени рок за завршетак је био јун ове године.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се