НБС: Учешће за први стан може бити 10 одсто

Народна банка Србије је донела измену постојеће одлуке, према којој учешће неопходно за подизање стамбеног кредита за први стан сада може бити смањено на 10 одсто захтеваног износа кредита.

У складу с новим прописом, за куповину прве стамбене непокретности банка може физичком лицу одобрити стамбени кредит који је обезбеђен хипотеком на непокретности под условом да је обезбедила да износ тог кредита није већи од 90 одсто вредности те непокретности (изузетак у односу на опште правило када је овај лимит 80 досто).

Ако се има у виду да наведени лимити прописани за банку из угла корисника кредита најчешће представљају и основ за учешће које мора да се обезбеди код стамбеног кредита, конкретна измена заправо значи да обавезно учешће може бити смањено на 10 одсто захтеваног износа кредита, појашњава Народна банка Србије.

Без обзира на то што банке и даље, у складу са сопственим проценама, могу приликом одобравања стамбеног кредита захтевати и веће учешће, НБС очекује да ће нови пропис стимулисати конкуренцију на тржишту стамбених кредита и олакшати приступ грађана кредитима за куповину првог стана.

"Релаксацијом прописаног лимита, Народна банка Србије настоји да са становишта својих надлежности олакша позицију грађанима који решавају своје стамбено питање куповином прве стамбене непокретности на кредит", рекла је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Истиче да је увођење "одмереног подстицаја кредитне активности" потпуно оправдано у сегменту тржишта који се и у претходним временима показао најотпорнијим, што се, како је изјавила, одражава кроз историјски континуирано низак ниво проблематичних кредита у сегменту стамбених кредита.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво