Јефтинији прикључак за гас уз плаћање на рате

Гас је међу најјефтинијим енергентима за грејање, али је прикључење скупо од 1.000 до 1.500 евра. Србијагас од 1. јула домаћинствима смањује цену прикључка на 780 евра са ПДВ-ом. То ће бити фиксна и јединствена цена за целу земљу.

Домаћинства која желе да уведу гас, неће чекати на прикључак, а 780 евра колико ће коштати, отплаћиваће на рате три године без камате, у склопу месечног рачуна. У "Србијагасу" очекују да ће са нижом ценом добити око 550.000 нових корисника.

"Оно што радује, прошле године у односу на претпрошлу прикључено је тачно 6.097 нових домаћинстава. Значи да постоји интересовање", каже Дејан Ппоповић, председник Савета Агенције за енергетику.

Сручњаци подсећају да веће коришћење гаса, осим енергтске, доноси и економску и еколошку корист.

"Са једне стране што најмање загађује средину, са друге стране што је је то најефтиније гориво. Оно није само тренутно најефтиније. Сада су му јако ниске цене. Не само због ниске цене нафте са којом се упоређује, него је уопште свуда у свету коришћење гаса најефтиније за широку потрошњу домаћинства, шта више и индустрију", каже Вијислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Гас важи за најбољи алтернативни енергент јер се може користи не само за грејање већ и загревање воде и кување. У развијеним европским земљама, свако ко има струју има и гас, а у нашој земљи га користи тек око 260.000 домаћинства. 

"Ту је потенцијал огроман. Значи када би цела Србија била гасификована постоји потецијал, пошто има 3,5 милиона бројила за домаћинства у електричној енергији, значи потенцијал је и до 3,5 милиона", каже Дејан Поповић.  

Српска гасна мрежа је неразвијена - само шест округа је потпуно гасификовано, и то у Војводини, а чак тринаест округа је негасификовано, остали су делимично. Очекује се да ће гасовод "Балкански ток" убрзати и гасификацију земље.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво