Судар живота и статистике – како још подстаћи потрошњу

Главна и одговорна уредница магазина Бизнис и Економетар Радојка Николић рекла је за РТС да постоје и други начини за подстицање потрошње, а не само исплата по 100 евра за пунолетне грађане. Нвела је пример смањења ПДВ-а.

Данас је последњи дан исплате помоћи државе грађанима Србије, у износу од 100 евра. Према подацима Управе за трезор, преко сајта и контакт центра пријавило се око 6,2 милиона грађана, рачунајући аутоматски пријављене пензионере.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Радојка Николић је рекла да то значи да се посао технички завршава.

"Што се саме мере тиче, нисам била заговорник те мере, то је сипање новца из буџета, од оног који ће бити од задуживања, тако да је то непопуларно рећи када су већ добили новац", рекла је Николићева.

Она сматра да је на други начин требало да се да се подстиче потрошња и поменула је пример Немачке која је пре неколико дана смањила ПДВ у циљу подстицања потрошње, а постоји и други механизми.

"Народ воли да добија џабе" 

"Требало је новац додељивати ономе коме је потребан, ко је социјално угожен", рекла је Радојка Николић.

За исплату је било потребно више од 620 милиона евра, а рачунало се да то буде 500 милиона, каже Николићева. 

"Ми имамо сдам милиона становника, 6,7 милиона људи има право гласа, готово два милина људи са правом гласа су ван земље", рекла је она, постављајући питање да ли дијаспора жели ових 100 евра.

Како каже, када делите нешто бесплатно, јавиће се људи, преко телефона и интернета, то је свима окакшало пријаву.

Упоредила је податке да је цео аграрни буџет 450 милиона, а да је на ову меру утрошено 620 милиона евра. Народ воли да добије џабе, констатује Николићева.

"Људи не схватају да није џабе, платићемо тако што отплаћујете дугове, држава се задужује да би реализивала овакве потезе", рекла је Николићева.

Битка за посао

"Ако погледамо април имамо пад произодње - 16,6 одсто пала индустријска произодња, пала је произбодња хране иако смо имали утисак да се најбише производи храна, пао је промет у трговини за 20 одсто", каже она.

Према њеним речима сада су се срели живот и статистика. "Статистика иде шумом а живот другмом, април месец је био када је панедемија била у пуном јеку, када смо имали најдуже затварање, када је све стало, видите кроз индустријску производњу", рекла је она.

Сада смо у јуну, питање је како је прошао мај, други квартал ће се држати уз помоћ мера, јер је држава исплаћивала минималце, указује Николићева.

Према њеним речима, за мала предузећа која нису имала велику акумулацију, неопходна је помоћ.

Да преживе периоде у другим кварталу, ПКС је направила платформу коју је дала Влади за најугроженије сегменте, услуге, путнички саобраћај и то ће допринети да се ублаже последице.

"Ово је тешка година и нећемо изаћи нерањени", закључила је Радојка Николић. 

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи