Трезор је отворен, кренула исплата 31 милијарде динара за "минималце"

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да ће данас "лећи" минималац за 235.000 предузећа, односно 1.050.000 радника. Циљ нам је да агресивније кренемо у ново запошљавање да би животни стандард подигли још брже, указао је Синиша Мали.

Држава уплаћује други минималац у износу од 30.000 динара предузетницима, микро, малим и средњим предузећима – 50 одсто од тог износа намењено је и радницима у великим предузећима.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар финансија Синиша Мали рекао је да је у седам сати отворен Трезор и да је кренула уплата 31 милијарде динара на рачуне 235.000 предузећа, привредних субјеката који запошљавају више од 1.050.000 радника. 

"Данас ће лећи минималац, то је други минималац, први смо исплатили прошлог месеца, а још једна минимална зарада ће бити исплаћена почетком јула. Цео пакет од 5,1 милијарду евра се примењује на прави начин. Преко Фонда за развој и пословних банака дају се кредити за ликвидност и обртна средства", рекао је Мали.

Каже да са задовољством може да каже да смо избегли најцрњи сценарио који је погодио свет, 40 милиона незапослених је у Америци, затворене су фабрике и погони.

"Код нас тога нема, са јасним мерама подршке привреди са оптимизмом очекујемо крај године, да имамо највећи раст БДП-а у Европи до краја 2020. године", указао је Мали.

"У седам сати смо кренули, брзо ради систем, већ данас могу да исплаћују запослене. За њих је ова помоћ значила много, спасила је предузећа. Када имате некога ко не ради месец или два због короне, сада са одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде, са исплатом минималца – људи нису остали без посла, кренули су да раде", каже он.

Према подацима Порске управе, 15. маја укупан број запослених је 2.196.372. Када се тај податак упореди са 27. фебруаром, два или три недеље пре ванредног стања, то је за око 7.000 више запослених него пре короне, истакао је министар Мали.

Мере за ново запошљавање 

"Успели смо да сачувамо сва радна места исплатом минималне зараде, оно што је важно излазимо са мерама за додатно запошљавање. Велики број земаља у свету се бори са короном, са економским последицама, ми примењујући програм размишљамо како да подстакнемо ново запошљавање. Наредних пар дана можете да очекујете леп, добар, свеобухватан програм за ново запошљавање", каже министар финансија.

Каже да се сагледава више од 20 мера – или да се умање порези и доприноси за сваког новозапосленог или да се стимулацијом у новцу дâ подстрек предузећу. 

Циљ нам је да агресивније кренемо у ново запошљавање да бисмо животни стандард подигли још брже, указао је Мали.

Према његовим речима, до јутрос се око 6,2 милиона грађана Србије, укључујући најстарије грађане, пријавило за вид помоћи од 100 евра.

"И јесам очекивао да ће се мање људи пријавити, ово показује колико је мера била оправдана, у центар смо погодили шта је грађанима потребно. Желели смо да једну дозу оптимизма пренесемо и на грађане Србије, желели смо да емотивни фактор буде важан и до краја године будемо најбољи у Европи", рекао је Мали.

У неким претходним кризама била су велика обећања, као 1.000 евра, оно што смо обећали то смо испунили, указао је Мали.

"Данас следи уплата другог минималца, а 2012. је био 16.000 динара, сада је преко 30.000 динара, важно је да из године у годину та зарада расте и са том политиком наставићемо у будућности", истакао је министар финансија.

"Број људи који су се пријавили показује да критике нису утемељене, свако од нас је био под утицајем короне, ово је жеља државе да покаже колико је јака и да подржи сваког пунолетног грађанина Србије", закључио је Синиша Мали.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи