Нови коп "Колубаре" гарантује снабдевање угљем за наредних 60 година

Председник Александар Вучић обишао је новоотворени површински откоп Радљево-Север у оквиру рударског басена "Колубара". Рударима је поручио да је уверен не само да ће сачувати свој посао, већ и да ће имати већа примања.

Новоотворени површински откоп Радљево-Север ће снабдевати термоелектране "Колубара Б" и "Никола Тесла А" у Обреновцу.

Александар Вучић је рекао да ће први угаљ из овог копа бити ископан 2022. године, а готово 500 милиона евра биће уложено.

Тиме ће, истиче, бити гарантовано снабдевање угљем за наредних 60 година.

Захвалио је рударима на огромном труду и раду. За њих нема кише, сунца, снега - увек мора да се ради. Струју користимо а ни не питамо се који су то људи који нам то омогућавају, навео је председник.

Рударима је поручио да је уверен не само да ће сачувати свој посао, већ и да ће имати већа примања.

Србија ће лакше поднети кризу него други 

Вучић је рекао да сада мора заједничким снагама да се уђе у економски опоравак земље и да покушамао да искористимо наше потенцијале.

"Ако са много ентузијазма и енергије уложи у то, уверен сам да ћемо бити најбољи у Европи, а то зависи само од нас. Све европске и светске институције говоре да ће Србија лакше поднети кризу него други. Зато хоћемо да инвестирамо у путеве и пруге, домове здравља и болнице. Сада се показало колико су нам претходна улагања била важна", указао је Вучић.

Истакао је да држава данас јавним инвестицијама можемо не само да спаси економију, већ и да помогне приватном сектору да брзо изађе из кризе.

Додао је да се до данас у 10 часова 2,47 милиона грађана пријавило за помоћ од 100 евра. "Људи узмите своје", поручио је Вучић грађанима и рекао да је срећан што је испуњено још једно од "малих обећања", попут исплате минималаца.

Вучић је подсетио да ће у јуну бити поново исплаћен минимлац за предузетнике, микро, мала и средња предуећа, као и 50 одсто за плате у великим предузећима. 

Навео је да Србија има један од најбољих планова за опоравак економије у целој Европи, да је он заснован на реалном новцу - са Србија не прелази60 одсто задужености у односу на БДП.

Мали: Желимо да будемо најбољи у Европи

Министар финансија Синиша Мали је рекао да цео свет пролази кроз најтежу економску кризу икада - десетине милиона незапослених, затварају се фабрике, пропадају привреде.

"То се није десило у Србији, на прави начин смо изашли са јаким мерама подршке онима којима је та подршка била најпотребнија", навео је Мали и додао да је држава прихватила да највећи терет буде на њеним плећима, а да привреда преживи и изађе из кризе.

Истакао је да ничега од тога не би било да није било тешких реформи, још у периоду када је Вучић био премијер.

"Захваљујући томе имамо здраве и јаке финансије и велике девизне резерве и новца да исплатимо минималне зараде", додао је Мали.

Министар је рекао и да је Србија у првом кварталу забележила раст од 5 одсто док је еврозона била 3,3 у минусу.

"Код нас је добра основа и желимо до краја године да будемо први у Европи по стопи рста, или бар на позитивној нули, а то ће бити убедљиво најбољи резултат у Европи", рекао је Мали.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара