Како раде Слободне зоне у Пироту, Шапцу и Зрењанину

У Србији је тренутно активно 15 Слободних зона које упошљавају више десетина хиљада радника. За време ванредног стања морале су да се прилагоде ситуацији због затворених граница и ограничења. Сада се полако враћају у нормалне токове.

Поред највећих компанија које послују у границама пиротске Слободне зоне - "Тигар Тајерса" и "Тигра АД", своју производњу су након паузе, уз прописане мере заштите, покренула и мала и средња предузећа.

"Мало је отежан рад са маскама, врућина је мало, иначе нема неке разлике, средства за дезинфекцију имамо, поступамо по правилима. Са платом нисмо имали никаквих проблема, све је плаћено на време", каже радник Димитрије Јовановић.

Славољуб Видановић из "Тери инжењеринга" каже да им је  производња везана за рад у иностранству и испоруку опреме у иностранству. "Имамо сада те договоре, када можемо кренути и како ћемо кренути", додаје Славољуб.

У Слободној зони Пирот кажу да се ванредно стање одразило и на њихово пословање и већ раде анализе за тај период.

"Пословање саме Слободне зоне-предузећа за управљање Слободном зоном је у априлу месецу било 35 одсто мање од нормалног. За мај очекујем да то буде 50 одсто, а већ у јуну да се враћа позитиван тренд. Ми пратимо судбину наших корисника, зато што за њих обезбеђујемо различите сервисе, како они раде - тако ћемо и ми њих пратити", истиче Драган Костић, директор Слободне зоне Пирот.

И у шабачкој Слободној зони која обухвата 419 хектара, на локацијама у Шапцу, Лозници и Руми, већина корисника је радила за време ванредног стања.

"У Слободној зони Шабац тренутно је девет корисника, од тих девет, седам корисника је радило пуним капацитетом за време ванредног стања. Два корисника су имала прекиде, један од 4 дана и један, уједно и највећи 'Јазаки' од три недеље. За време ванредног стања није било отпуштања радника, а у овом тренутку их је 4.000", каже Виолета Шестић, начелница одељења за ЛЕР града Шапца.

У Слободној зони Зрењанин која упошљава 6.000 радника, кажу да су у протеклом периоду поједине стране компаније радиле смањеним капацитетом, али да нико није размишљао о затварању. Зрењанинска зона наставља са проширењем капацитета и повећањем броја корисника.

"Што се тиче овог проширења,највећи корисник ће бити већ добро знана кинеска компанија 'Линг Лонг', где ће такође она са својим пословним сарадницима - компанијама, радити у режиму Слободне зоне Зрењанин", наводи Оља Петров, заменица директора Слободне зоне Зрењанин.

Пословање у време пандемије донело је и нова искуства. Показало се да су транспорт и логистика, иако су функционисали са 50 одсто капацитета, један од најотпорнијих и најважнијих сегмената рада Слободних зона.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво