Србији 8,3 милиона евра за београдски метро, куда ће ићи прве трасе

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, Споразум Владе Србије и Владе Француске о донацији 8,3 милиона евра за реализацију и финансирање пројекта београдског метроа.

Споразум је у Влади Србије потписао и амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони, а присуствовао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Подсећања ради, француска компанија "Ежис" је прошле године, према Уговору са Градом Београдом, завршила Генерални пројекат и Претходну студију оправданости за метро линије 1 и 2, а Финални извештај је прихватила градска комисија за спровођење те фазе пројекта.

Усвојене су трасе: Линија 1, Железник–Миријево, дужине 21,3 километра са 23 станице, и Линија 2, железничка станица Земун – Миријево, дужине 19,2 километра, са 20 станица.

Фалкони је истакао да је пројекат Београдског метроа у центру односа Србије и Француске већ неколико година, а поново је покренут током посете председника Француске Емануела Макрона Србији, прошле године.

"Овај споразум је значајна етапа овог дугогодишњег пројекта, показује посвећеност српских и француских власти да се пројекат спроведе до краја" рекао је Фалкони.

Донација ће омогућити да се спроведе студија изводљивости за прву фазу београдског метроа, а француска експертиза даје гаранцију за успех овог пројекта, додао је Фалкони.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи