Цене станова засад нису падале, да ли ће се то променити

Tржиште непокретности у време ванредног стања није потпуно стало. Иако се куповало мање за 70 одсто, цене нису падале.

Ана Ђурковић из Републичког геодетског завода каже да је у највећим градовима у Србији – Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Нишу ситуација била слична.

У првој недељи ванредног стања тржиште некретнина је забележило пад за 70 одсто.

"Таква ситуација се наставила до краја априла, када се кренуло са лаганим растом, који се наставио до краја ванредног стања", рекла је Ђурковићева.

Највише су куповани станови – 45 одсто од укупног промета некретнина.

До већег пада цена, међутим, није дошло. 

"Ако упоредимо са истим периодом претходне године, можемо рећи да су цене расле, али ако упоредимо са јануаром, фебруаром и мартом, видимо да су можда мало пале, али је битно нагласити да имамо много мањи број података и морамо бити опрезни. Најпрецизније би било рећи да су остале у опсегу цена пре увођења ванредног стања", истиче Ђурковићева.

Станови су се мање куповали готовином 

Ипак, на једном нивоу је дошло до промена – статистички гледано, мање станова је плаћено готовином.

"У односу на регистроване купопродаје, проценат плаћања готовином је опао. Ако гледамо само стамбене непокретности, однос плаћања готовином и из кредита је 50:50, а био је 70:30 у корист плаћања готовином", наводи Ђурковићева.

На питање да ли се може очекивати пад цена некретнина, с обзиром на најављени пад БДП-а, Ђурковићева каже да о томе може да се разговара, али не може да се да поуздана процена. 

"Не бих могла да прогнозирам, радили смо статистике на основу наших података – радимо статитстику онога шта се дешава, а за даље прогнозе можемо да причамо, али тек ћемо видети", рекла је Ђурковићева.