Антић: Производња у Бору према планираној динамици

Производња бакра и свих пратећих руда одвија се према планираној динамици и у овим процесима нема већих сметњи, оцењено је на састанку министра рударства и енергетике Александра Антића са Џиеном Симином, генералним директором "Зиђин" Бор и Фу Феилоном, директором компаније "Rakita Exploration" која развија пројекат "Чукару Пеки" код Бора.

"Важно нам је да се производња у рудницима у Бору и у наредном периоду настави према договореној динамици, а за то су, пре свега, неопходни услови потпуне заштите свих радника током трајања епидемије. Ове компаније предузеле су све мере превенције, и због тога нема бојазни да ће се одржати континуитет производње", поручују из Министарства рударства и енергетике.

Кинески партнери пренели су сва искуства о предузимању ових мера из њихових рудника широм света, те да је ово још једна околност која ће помоћи лакшем превазилажењу епидемије.

Министар Антић подсетио је да је за Србију рударски сектор од великог значаја, имајући у виду удео те привредне гране у укупном расту БДП-а.

"Економске мере које је представио председник Александар Вучић, тек ће показати своју праву снагу, а од кинеских партнера очекујемо да ће новим инвестицијама пружити неопходну подршку привреди Србије, након епидемије", наводи се у саопштењу Минстарства.

"Зиђин" је за 2020. и 2021. годину определио 800 милиона долара за подизање производних капацитета кроз реконструкцију постојећих и отварање нових рудника, повећање капацитета топионице, али и улагање средстава за заштиту животне средине, чији ефекти се већ сада виде.

Компаније "Зиђин" и "Rakita Exploration", заједно су донирале 571.000 долара у оквиру помоћи кинеских компанија Србији, за набавку опреме за лабораторију у Нишу, која ће се користити за тестирање на коронавирус.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи