Воћаре боли глава – велика штета због снега и мраза, најугроженије кајсије

Натпросечно високе температуре током фебруара и у првој половини марта проузроковале су рано пупање и цветање пре свега коштуњавог воћа. Снег и јак мраз у току протекла два дана сасвим је извесно причинили су велику штету на плантажама широм Србије.

Стручњаци пољопривредног института Зрењанин ових дана заједно са воћарима обилазе плантаже и према њиховим речима најугроженије су кајсије.

Марко Грче из Kлека убраја се међу највеће произвођаче кајсија, поред мраза који је уништио овогодишњи род проблем му причињава и чињеница да је плантажа у закупу.

"На овом воћњаку засађено је око хиљаду стабала кајсије. Трпим дуплу штету из разлога јер је овај воћњак у закупу где сваке године у аренди дајем 3.000 евра закупа. По неким проценама, јуче и данас измрзло је више од седамдесет посто, а на неким стаблима и деведесет посто цвета, тако да не знам како ћу тај потенцијални принос који је смањен успети да све трошкове које прате заштиту, рад радника и успети да платим само аренду, а камоли шта друго", наводи Марко Грче из Kлека код Зрењанина.

Само на подручју пет општина Средњег Баната под воћњацима се налази око 2.000 хектара.

"У региону Средњег Баната има око 200 до 250 хектара под кајсијом, последњих дана је забележена температура од минус три до минус шест. Можемо очекивати одређени проценат измрзавања који ће се кретати негде од 40 до 70 процената минимално за наш регион овде", објашњава Милинко Синђић ПСС Зрењанин.

Под плантажама воћа у Војводини налази се негде око 25.000 до 30.000 хектара, најзаступљеније су вишње, јабуке, па и остало воће.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво