Директор Београдске берзе: Тржишта ће се опоравити, најпогођеније енергетска и авиоиндустрија

Светска тржишта месецима трпе осцилације, последњих недеља имамо и поремећај на тржишту нафте што излази из домена економије. Берзе могу да трпе једно време али стање балона не може дуго да опстане, ширење коронавируса био је само окидач, тврди директор Београдске берзе Синиша Крнета.

Постоји више сектора који су изложенији од других попут авокомпанија, енергетског сектора али се то прелива на целу економију и друштво, рекао је Синиша Крнета гостујући у Јутарњем програму.

Економија Кине је најугроженија, али није једина која трпи последице. На берзама у Лондону, Паризу, Франкфурту цене акција такође падају.

"Имате финансијске центре попут Шангаја који нису одувек били светски берзански центри али дешавање на њој сада неминовно утиче и на друге берзанске центре. Тренутна ситуација у великој мери позива на опрез јер има назнака да смо на корак од дешавања која смо имали 2008. године.  Неконтролисано ширење овог вируса имаће сигурно далекосежне последице на светску економију", рекао је Крнета. 

Наша берза је некако увек у запећку али Београдска берза прати кретања на глобалном нивоу.

"Велики дешавања на глобалном нивоу се рефлектују и код нас. Са развојем технологије та преливања су све бржа. Ми имамо унапред уграђене ценовне амортизере да не бисмо имали нагле ломове, а ти амортизери се сами активирају без људског утицаја", објаснио је директор Београдске берзе.

Светска економија ће морати да се поново регенерише али такви циклуси се стално дешавају и не би било први пут да се подигне из пепела рекао је Крнета за РТС.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи