Светски туризам "замро" због коронавируса

Светски туризам се, због ширења коронавируса, суочава са највећим проблемима у историји. Агенције без путника, хотели без гостију, то је туристичка слика света данас. Исту судбину дели и домаћи туризам који је последњих година доживео процват, а у јануару достигао и апсолутни рекорд - раст од 24 одсто.

Нових резервација у домаћим хотелима нема, а све што је до сада резервисано се отказује. То је велики ударац за хотелијере, од којих неки неће моћи да се опораве.

Томислав Момировић из Удружење хотелијера и ресторатера Србије ХОРЕС каже да се промет смањио за више од 90 одсто и да хотелијерски бизнис "у овом тренутку не постоји".

"Ако се ствари не промене драстично у наредним месецима, велики број хотела ће бити затворен, а ове недеље се затварају први хотели. Људи ће прво ићи на годишњи одмор, а онда на неплаћени одмор. Наш посао, посао авијације, и генерално посао у туризму престаје да постоји у овом тренутку и тога би људи требало да буду свесни. То је чињеница", песимистично констатује Момировић.

Они који су преко агенција уплатили пролећне аранжмане, сада их отказују. Очекују да одмах буду обештећени, али је то изузетно тешко.

Директор ЈУТЕ Александар Сеничић као пример наводи да Италија, која има обавезу да изврши повраћај средстава агенцијама у Србији, то не може да уради јер тренутно нема никакав приход од туризма.

"Нама су средства заробљена у овом тренутку у Италији, али и на другима дестинацијама. Авиопревозници и даље не врше повраћај новца за авио-карте које су купљене месецима унапред. Дакле, ми се налазимо у проблему тренутне инсолвентности агенција, у смислу дневног сервисирања свих својих обавеза", објашњава Сеничић.

Агенти позивају путнике на стрпљење и разумевање. Обећавају туристима да ће сви на неки начин бити обештећени. Или ће им бити враћен новац или ће отићи на пут када се свет избори са коронавирусом.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво