Објављене очекиване откупне цене житарица, ратарима драже грантоване

Држава је објавила очекиване откупне цене за неке од најзначајнијих пољопривредних производа. Пшеница би, на пример, требало да се по тони плаћа око 15 евра више него лане. Иако су и пољопривредници и откупљивачи сагласни да те цене никога не обавезују, ресорно министарство поручује да је извесно да ће се увести ред на тржишту.

Ни рекордни приноси претходних година нису спречили чарке произвођача и откупљивача о томе у чијем џепу завршава већи део зараде од пољопривреде. Од бербе малине до жетве сунцокрета, готово да није било откупа, а да држава није позивана у помоћ.

У улози судије, ресорном министартву ове године ће помоћи прогноза цена, коју су, кажу, урадили на основу домаћих и иностраних показатеља.

Очекивана просечна цена пшенице требало би да износи око 160 евра по тони. И цена соје ће бити већа него прошле године, а очекује се да се креће од 320 до 340 евра по тони.

Због афричке куге свиња, највеће турболенције очекују се на тржишту свињског меса које ће коштати 1,42 евра по килограму живе ваге. Глобална несташица палминог уља требало би да подигне цену сунцокрета.

Вукосав Саковић из Жита Србије истиче да прогнозиране цене никога не обавезују да их прихвати.

Како указује, жетва неће почети данас већ четири месеца и одступања ће бити веома велика.

"Када би неко било ко у овој земљи или на свету знао колике су цене у жетви, сигурно не би био у Србији, био би у Чикагу на највећој светској берзи и био би најбогатији човек на свету", каже Саковић.

Пољопривредници поздрављају најављене цене али од њих кажу не очекују много.

"Нама су потребне загарантоване цене, потребни су нам и термински уговори који ће садржати гаранције да ћемо испоручити те количине робе и да ће они гарантовати да ће откупити ту робу и да ћемо по испоруци робе наплатити своје производе", наглашава Јовица Јакшић из Независне асоцијације пољопривредника Србије.

У Министартву пољопривреде кажу да немају намеру да било кога условљавају, али да су са очекиваним ценама изашли како би послали поруку да се кретања на домаћем и светском тржишту прате, те да ће им велика одступања у редовном откупу указивати на мешетарење или картелско понашање.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво