Због коронавируса за две недеље авио-компаније изгубиле 100 милијарди евра

Због коронавируса тражња за авио-картама је опала за трећину, а највише се отказују сајмови, симпозијуми и презентације. Авио-копманије изгубиле преко 130 милијарди евра.

Губици у авио инудустрији су са 30 порасли за само 15 дана на 130 милијарди евра, кажу у Удружењу авио-превозника.

Немачка "Луфтханса" због смањене тражње приземљила је трећину флоте или преко 200 авиона са посадама. Карте купују само они који морају, јер нико не жели да по 3-4 пута преседа да би дошао до одређене дестинације.

Оне постају и скупље јер се користи услуга више авиопревозника са разним тарифама.

"Мислим да још немамо праву слику о авиопревозу у 2020 , јер у цифру од 130 милијарди нисмо унели и губитке кинеских авиопревозника који имају годисње десетине хиљада летова. Прве авионе према Кини очекујемо тек у мају када се пандемија у потпуности смири", изјавио је Александар де Јуник, директор ИАТА.

У Србији се карте продају за трећину мање него прошле године, али нема панике.

Отказују се само пословна путовања док индивидулана туристицка путовања иду, и то чак на далеке дестинације. Како ће проћи сезона још нико не може да прогнозира.

"Конгреси сајмови и друга окупљања се одлажу, путници траже рефундацију средстава, али авио-компаније дају само померање за неке друге датуме", испричао је Игор Врањеђевић, авио агент.

Куповина карата код нискобуџетних компанија је веома проблематична, јер са дестинација као што су Будимпешта и Темишвар, уколико нема довољно путника, лет се отказује.

Зато ако нешто планирате најбоље је да сачекате, кажу агенти. Додају да само пуне карте у оваквим ситуацијама могу да се врате или замене за неки други датум.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво