"Фабрика 'Брозе' једна од најбољих ствари у последњих 50 година"

Немачка компанија "Брозе" почела је изградњу фабрике и развојног центра у Панчеву, у које ће бити уложено 120 милиона евра. Реч је о компанији која производи мехатроничке системе за аутомобилска врата и седишта као и електричне моторе и електронику, између осталог, за системе управљача, кочнице, мењаче и хлађење мотора. Укупна површина комплекса у Панчеву је 220.000 квадратних метара.

Полагањем новчица с ликовима оснивача компаније "Брозе" и Ђорђа Вајфефрта, као и листа "Панчевац" и часописа за раднике компаније "Брозе" у временску капсулу, симболино су отпочели радови на изградњи нове фабрике.  

Председник Александар Вучић је рекао да је то један од најважнијих корака за даљи развој земље, који су направљени.  

Фабрика немачке компаније "Брозе", једна је од најбољих ствари која се Србији догодила у последњих 50 година, поручио је председник Александар Вучић на церемонији којом се обележава почетак радова на изграњи фабрике. 

"За ово живите и радите, за овакве дане. Колико год пажње да посветимо изградњи ове фабрике, није довољно. Ово је једна од најбољих ствари која се Србији десила у последњих 50 година", истакао је председник Србије.

Према његовим речима, "Брозе" је једна од фабрика која ће мењати све, не само у Панчеву, Банату, већ ће позитивно утицати и на Београд, целу Србију.

"За нас то значи додатни извоз од 450 милиона евра и 1.100 нових радних места", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће "обичним" радницима плата у почетку бити 750 евра, инжењерима 1.500 евра, а до 2026. године плата ће бити између 1.900 и 2.100 евра.

"То само говори о значају ове компаније. Поносан сам на то што сте изабрали Србију", рекао је Вучић.

Србија има још пуно одличних локација

Председник је поручио представницима "Брозеа" да Србија има још пуно одличних локација ако буду желели да саграде још неку фабрику у нашој земљи.

Вучић је нагласио да "Брозе" производи све што може да нам падне напамет од делова за аутомобиле, на пример, електромоторе, систем за управљање воланом, бензинске пуме, климе...

"Нема шта не рад, око 50 одсто свих новонаправљених аутомобила у свету има делове које је направила фабрика Бросе. Поносан сам што ће да раде у нашој земљи", нагласио је он истичићи да ће то бити од великог значаја не само за Банат већ и целу земљу.

То ће бити од великог значаја не само за Панчево, већ и околна места и општине, Ковачицу, Опово, Црепају, Дебељачу, Идвор, Падина, Ковин и Алибунар, као и Београд.

Радници ће моћи ту да зарађују за себе и своје породице, додао је Вучић.

Градиће се у оквиру те инвестиције и развојни центар који ће имати сарађу са универзитетима у Београду и Новом Саду, навео је Вучић додајући да ће се ту правити нове технологије које ће допринети развоју земље.

Напоменуо је да ће 41 одсто запослених односно 460 радника бити високог образовања.

Вучић је захвалио немачким предузећима, али и немачкој влади и амбасади те земље у Београду на помоћи у привлачењу немачких инвестиција у Србију.

"Сигуран сам да нисмо увек испунили све захтеве наших немачких пријатеља, али смо се трудили да урадимо највећи део, све што можемо. Верујем да због тога постоји та врста поверења између нас и немачких компанија", рекао је Вучић.

Немачке компаније значајан послодавац у Србији 

Истиче да су немачке компаније значајан послодавац у Србији, пошто запошљавају више од 65.000 људи.

Вучић је челницима "Брозеа" поручио да би могли да помогну и кошаркашки клуб Тамиш.

"Пресрећан сам што ћете ићи у другу фазу вашег пројетка. Честитам целој Србији нешто због чега је велики број људи морао напорно да ради, из Србије и Немачке", поручио је Вучић и захвалио свима који су учествовали у том пројекту.

"Ово је једна од најлепших и наважнијих ствари и нешто о чему смо само сањали", рекао је он и напоменуо да ће град Панчево имати веће приходе за инфраструктуру.

Ово је ваша кућа, ви сте толико важни за Србију и све што се буде збивало у Србији консултоваћемо се и са вама, као и са другим немачки фирмама, поручио је Вучић.

По питању услова пословања, Вучић каже да неће бити повећавања корпо-такси нити ПДВ-а, већ да ће се обавезе само смањивати.

"Радићемо на смањењу обавеза и пореза на добит у будућности, а посебно пореза и доприноса на плате, јер желимо да додатно помогнете наше радника и да остварујте већи профит", нагласио је председник.

Такође, додаје да ће се та инвестиција значајно одразити и на наше спољно-трговинске билансе и БДП и укупно наше економске стање у Србији.

"Ретке су овакве ствари, са оваквим квалитетом инвестиција којима можемо да се похвалимо. Урадићемо све да буду њихова уилагања још већа у будућности", поручио је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво