Трендови у текстилној индустрији – шта се највише тражи

На овогодишњем сајму текстила "Балкан текстил 2020", трендове у тој индустрији представило је 40 произвођача. Највише их је, чак тридесет двоје, из Турске, а стигли су материјали и из Узбекистана и Словеније. Српске текстилце представљају четири произвођача опреме.

За свечане хаљине од свиле до сатена, за удобну гардеробу из Турске су стигли тексас и кепер, а за топле дане лан и вискоза. Међу раскошним материјалима из различитих крајева Европе највећа је потражња за правим памуком.

"Дошли смо из Истанбула да представимо наше материјале, који су углавном за венчанице и свечане хаљине. Ми имамо мали атеље, па је добра прилика да промовишемо наше производе", каже један произвођач из Турске.

Учесник сајма из Узбекистана каже да они производе 20 тона дневно стопостотног памука, као и стопостотног бамбуса и вискозе. Надају се да ће у Србији пронаћи нове купце.

"Највише посетиоци траже тање материјале, сада је сезона, шију се мајице – тањи материјали, летњи", тврди трговац из Новог Пазара.

Поред разнобојних материјала, на штандовима и најсавременија опрема. Хватање корака с модерном технологијом императив је и у текстилној индустрији.

Оно што је један од трендова, то је аутоматизација самог шивења, тако да се сада једном машином мења рад више дотрајалих.

"Традиционалним начином израде одеће морате да направите узорке. Узорак за сваки дизајн, за сваку промену, то доста односи времена. А са 3Д можете да смањите 50 одсто узорака сигурно у првом тренутку", сматра један од посетилаца сајма.

Шта недостаје српским текстилцима 

Српски текстилци су прошле године за страно тржиште сашили робу вредну 860 милиона евра. Да бисмо наставили тим темпом, недостаје нам и производња сировина и репроматеријала, јер их тренуто 90 одсто увозе.

"Овај сајам показује којом брзином се опоравља наша текстилна индустрија. Данас у овој индустрији ради преко 50.000 људи и већ имамо двадесетак компанија са модним брендовима. Опоравку су у великој мери допринеле турске инвестиције у овај сектор", истиче министар Расим Љајић.

Амбасадор Турске у Србији каже да су најбољи показатељи добрих односа две земље бројеви.

"Наша робна размена је у прошлој години достигла ниво од 1,3 милијарде долара. И то је био пораст од око шест одсто", рекао је Танжу Билгич.

Сајам текстила и пратеће опреме у Хали 5 Београдског сајма траје до 7. марта, улаз је бесплатан.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво