Брнабић: Развој креативних индустрија неопходан корак у трансформацији друштва

Сектор креативних индустрија у Србији има удео од чак пет одсто у бруто домаћем производу и то уз евидентан тренд раста, показује извештај Економског факултета у Београду о ефектима креативних индустрија на домаћу економију.

Раст броја фирми које се баве делатностима засновним на таленту, идејама, знању и креативности од чак 25 одсто од 2016. до 2018. године и 120 хиљада радних места, показатељ су развоја и значаја овог сектора, наводи се у извештају.

О доприносу сектора креативних индустрија можда најбоље говори податак о укупном извозу овог сектора који се, у последње две године, увећао за чак 46,7 одсто.

Само у протекле три године у овом сектору остварене су изузетно важне инвестиције у Србији, вредне више од 400 милиона евра, и то уз улагања у истраживање и развој, образовање, стварање нових вредности и нове интелектуалне својине.

Анализа показује да је највећи број предузећа основан у области рачунарског програмирања, индустрије развоја видео игара и производње аудиовизуелног садржаја, наводи се у извештају.

Премијерка Ана Брнабић истиче за Танјуг да то не утиче само на развој привреде већ и на стопирање "одлива мозгова", али истовремено делује и као програм за привлачење страних талената, због чега ће Србија постати глобално препознатa.

"Развој креативних индустрија, уз енергетску трансформацију и зелене индустрије, неопходан је корак у трансформацији друштва и убрзавању привреде. Ко није успео да ухвати залет у трећој индустријској револуцији, има прилику то да исправи у четвртој", истиче Брнабићева.

Премијерка додаје и да је врло важно истаћи да развојем и успесима у сектору креативних индустрија Србија најбоље промовише оно најбоље што поседује: креативност, таленат и знање.

Доцент Економског факултета у Београду Игор Ковачевић објашњава да су креативне индустрије веома важне, јер у први план стављају знање и информације, као најбитније ресурсе на којима почивају савремене економије и тако доприносе трансформацији друштва базираног на знању.

"Креативне индустрије, поред креирања нових области, додају вредност традиционалним привредним делатностима и унапређују производну ефикасност, подижу квалитет производа који је сада више прилагођен захтевима савремених потрошача и, коначно, чине производе и услуге глобално доступним", наводи Ковачевић.

Ковачевић додаје да директан допринос креативних индустрија бележимо кроз економске утицаје на раст БДП Србије, али и раст запослености и извоза.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара