Почела изградња фабрике чоколаде у Новом Саду

У Новом Саду положен је камен темељац за изградњу швајцарске фабрике чоколаде Бари Калебо. Ова компанија је највећи појединачни прерађивач какаоа на свету, са седиштем у Цириху, а планирано је да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра.

Антоан де Сен Арфик, главни извршни директор Бари Калебо групе навео је да ће то бити највећа фабрика коју граде у свету у овом тренутку.

"Ово је највећа инвестиција компаније последњих десет година. И ово је највећа фабрика коју градимо у свету у овом тренутку", навео је Сен Арфик.

Александар Вучић је поручио да ће фабрика чоколаде Бари Калебо у Новом Саду, бити највећа фабрика чоколаде у овом делу Европе, да ће значити много за српску прерађивачку и прехрамбену индустрију, јер ће највећи број сировина набављати са територије наше земље.

"Неко би рекао, што су се скупили оволико и држе говоре за само 100 радних места. То је важно, јер то је 100 породица које ће много лакше да живе, а плате ће за инжењере и технологе бити на европском нивоу, а много изнад српког просека", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да ће у јуну и јулу почети изградња и академије чоколаде на истом плацу, што би значило додатни ангажман наших људи, факултета, Универзитета у Новом Саду.

"То значи да ћемо имати велику супстуцију увоза и драстично повећан извоз, што ће допринети даљој стабилизацији јавних финансија и економије Србије", рекао је председник.

Указао је да се претходних година гледало да нам било ко дође у земљу, и то су углавном били "радно-интензивни послови", док је данас, пре свега реч о "капитално- интензивним" и пројектима највише технологије и технолошке снаге.

"И, зато сам посебно срећан што је ова компанија избрала Нови Сад. Ово је пета велика инвестиција у Новом Саду", рекао је Вучић.

Додао је да у том граду око 40 година нисмо имали значајне инвестиције и изградњу фабрика.

Председник је истакао да када се срео са главним извршним директором компаније Антоаном де Сент Африком није много знао о чоколади и да је морао да проба доста чоколаде како би нешто научио, као и да је тек тада сазнао да су њихове чокладе скоро све које ми знамо, "Нестле", "Милка" и друге.

"То је свакако најбоља технологија за прављење чоколаде у Европи. Ово је за нашу земљу од огормног значаја, ово је за понос свима који овде радите", нагласио је председник.

Каже да су људи из швајцарске компаније приметили да се држава понашала професионално и да му је увек драго када чује тако нешто, пошто је држава са своје стране све урадила на време.

Вучић је нагласио да ће та фабрка пуно значити за нашу привреду пошто ће сировине набављати у Србији, што ће представљати додатни ланац профита у Србији.

"Надам се да ћемо за годину дана моћи да дођемо овде и да отворимо ову прелепу фабрику и да ће ту бити и академија чоколаде", рекао је Вучић и изразио очекивање да ће на отварању фабрике бити и чоколаде коју ће грађани моћи да пробају.

Ово је огромна ствар за Србију, нагласио је Вучић и најавио да ће сутра бити положен и камен темељац за изградњу фабрике и развојног центра немачке компаније "Бросе" у Панчеву. 

"То ће значити да је Србија још много успешнија земља него што је данас", закључио је Вучић.

 

 

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара