Продаја зимнице са кућног прага – шта кажу произвођачи

За мале пољопривредне произвођаче важе нова правила. Почела је примена Правилника, према којем ће пољопривредници моћи своју зимницу и друге биљне производе да продају на свом кућном прагу, доставом на кућну адресу, у радњама или на манифестацијама. Услов је да су регистровани као предузетници, а да ли то значи и нове намете?

Уз производњу паприке и парадајза у сваком сеоском домаћинству прерада се подразумева. Тегла или флаша више ајвара, љутенице, парадајза, туршије нађе се током зиме и на тезгама произвођача.

Продаја домаћих специјалитета уместо гледања кроз прсте новим правилником постаје легална. Због обавезе да плаћају паушални порез, мали произвођачи не виде од тога корист.

"То да иде бесплатно у реду, али с порези то нема шансе да се уклопимо", каже Зоран Трандафиловић, произвођач из Доњег Стопања. 

Читаву јесен лесковачка котлина мирише на печену паприку и ајвар. По традиционлној рецептури заштићени лесковачки ајвар праве само чланови Удружења. Колико се стотина хиљада тегли ајвара непровереног квалитета прода тешко је рећи.

Из Удружења "Лесковачки ајвар" похвале за нови правилник који олакшава продају и коначно стаје на пут сивој зони.

"Да би потрошачи пре свега били сигурни које и какве производе користе, које врсте адитива користе односно додатака у самој производњи, ето мислим да су потрошачи на највећем добитку", каже  Стевица Марковић, председник Удружења "Лесковачки ајвар".

У Привредној комори за Јабланички и Пчињски округ која стоји иза заштите лесковачког ајвара указују на нелогичност да мала пољопривредна газдинства могу само на тржиште своје и суседних општина.

"Лесковац који производи ајвар, који производи остале производе специфичне за ово поднебље они се не продају овде, они се продају ван региона. То газдинство неће моћи да продаје своју робу на територији на којој борави, а пољопривредно газдинство које има 50 одсто своје производње и остало откупљују, врши откуп моћи ће да продаје", каже Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

Намера државе је да омогуће произвођачима продају на кућном прагу без строгих Хасап стандарда. Упис у Централни регистар објеката доноси подстицајне мере.

"За све ове изградње, адаптације прераде, да се дата кухиња, дата просторија доведе намени, опреми Министарство пољопривреде кроз мере руралног развоја даје бесповратна средства од 50 одсто", каже Атила Јухас, државни секретар за пољопривреду.

Не доводећи безбедност хране у питање правилник доноси флексибилност и велике могућност сматрају надлежни који очекују велику заинтересованост произвођача.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво