Хартија од вредности уместо дуката на поклон – да ли се исплати

Инвестициона индустрија у Србији прошле године је имала скок од 70 одсто. Иза тих резултата и даље је свега пет друштава која управљају са 19 инвестиционих фондова и скроман избор хартија од вредности. Зато се од Закона о отвореним инвестиционим фондовима очекује много – да подстакне грађане да постану мали инвеститори, односно купују хартије од вредности.

Инвестициона јединица уместо дуката на рођењу или као рођендански поклон. Мудрим улагањем, док малишан порасте то би могла да буде лепа сума.

Mноги су, због непознаница, ипак неповерљиви према оваквом виду улагања.

"Још једна предрасуда када причамо о инвестиционим фондовима код нас, да они захтевају велика финансијска средства за улагање што заиста није тако. Не постоји минималан износ улагања. Буквално од једног динара па навише", каже Срђан Малетић, извршни директор Интеса инвест.

Пре него што фонд профункционише, ради се детаљна анализа потреба и жеља клијента, а она прибавља сагласност Комисије за хартије од вредности која је Законом задужена за надзор и заштиту малих инвеститора у које спадају грађани.

"Код њих је, наравно, потребно да постоји друштво за управљање које је добило потребну ауторизацију комисије за хартије од вредности које ће управљати будућим фондом, затим такође потребна је дозвола за самоорганизовање фонда, с обзиром на то да отворени фондови представљају засебну имовину и нису правно лице. Такође, битно је да сваки фонд има свог депозитара и у сваком тренутку постоји надзор комисије", наводи Анина Тодоровић из Комисије за хартије од вредности.

Бројне предности 

Фонд објављује јавни позив и са заинтересованим улагачима потписује приступницу која има снагу уговора, али инвеститор сам одлучује када ће и колико да уложи, одједном или из више пута.

"Фонд смањује ризик. Друга важна ствар и корист јесте то да уз мања средства је могуће остварити тако повољан однос ризика и приноса и трећа врло битна ставка јесте да професионалци управљају фондом", истиче проф. Малиша Ђукић са Београдске банкарске академије.

Свако ко планира да улаже у вредносне папире требало би најпре да одговори на питања: колико очекујем да зарадим, да ли новац који зарадим сигурно неће да ми буде потребан у блиској будућности и колико сам спреман да ризикујем.

Свакако, највећа грешка би била очекивати велику зараду без ризика.

За разлику од орочене штедње где губите камату ако вам новац затреба, хартије од вредности могуће је продати у сваком тренутку, инвестициони фонд је обавезан да их откупи и новац клијенту уплати у року од пет дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи