Коронавирус се није увукао у српске продавнице

Бојан Станић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да је снабдевање продавница робом широке потрошње уобичајено. Имајући у виду карактеристике коронавируса, потребно је да се избегне паника, али није потребно правити личне залихе основних животних намирница, истакао је Станић.

У Србији нема корона вируса, али како би се избегло да се заједно са вирусом појаве и они који верују да се на томе може добро зарадити, ресорно министарство и Привредна комора Србије контролисаће трговинске ланце и њихову снабдевеност.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС Бојан Станић је рекао да је снабдевање продавница робом широке потрошње у Србији уобичајено.

То је, како каже Станић, главни закључак са састанка који је одржан у ПКС, такође и да је ланац снабдевања стабилан – залихе у трговачким компанијама нису угрожене.

Станић каже да је, имајући у виду карактеристике коронавируса, потребно да се избегне паника и није потребно правити личне залихе основних животних намирница.

"Ми смо у дневном контакту са чланицама, трговачким компанијама и закључно са јучерашњим даном на тржишту није било никаквих приомена", рекао је Станић.

Говорећи о последицама коронавируса, Станић каже да се осећају последице у области туризма, јер су кинески туристи значајна група у Србији.

Две групе проблема 

"Контактирали смо наше чланице, нарочито у области прерађивачке индустрије и оно што су пријављивали као пробелеме могу се свстати у две групе. Они који су континуирано везани за увоз сировина и производа из Кине - имају отежану комуникацију са добављачима из Кине, теже се одговара на мејлове због откаизвања сајмова, сусрета нису у могућности да пошаљу делегације у Кину", каже Станић. 

Према његовим речима, генерално се поштују рокови испоруке.

"Када говоримо о компанијама које су полугодишње или годишње везане за увоз из Кине оне имају залихе и сматрају да ће до наредне набавке бити решена ситуација", истакао је Станић.

Највећи проблем због коронавируса јесте то што је у највећој мери погођена Кина, која је кључ у снабдевању на глобалном нивоу.

Застој производње у Кини може да се одрази на цео свет 

Застој производње у Кини може да се одрази на цео свет јер готово све земље имају Кину као кључног спољнотрговинског партнера, сматра Станић.

Погођене су авио-компаније, каже Станић и додаје да неки извештаји из Америке кажу да ће бити угроженије него што су биле после 11. септембра или током епидемије сарса. 

Због недостатка компоненти из Кине могу да трпе металска и хемијска индустрија, а то је основица нашег извоза.

На светским берзама акције су пале. Непознаница је до када би све то могло да траје.

Станић каже да је кризна ситуација у Кини прошла врх, светска привреда је била релативно мирна, а чим су се појавили проблеми у Европи, осетљиво су реаговале берзе.

"То је историјски пад у континуираном року од пет радних дана, што није забележено од 2008. године", рекао је Станић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара