Село које има 320 домова и чак 50 фирми

Село Стројковце код Лесковца има 320 домова и чак педесетак фирми. Само у последње три године отворено је шест нових предузећа и радњи. Баве се, углавном, прерадом дрвета. О добром пословању сведоче и запослени из читавог вучјанског краја.

Предузетнички дух дубоко је укорењен у Стројковцу. Ту су крајем 19. века настали први гајтани на Балкану и постављени темељи текстилне индустрије. Некада су живели од конопље данас користе шумско благо Кукавице. Одавде у Европу и Кину одлазе намештај, паркет, амбалажа од дрвета. У "Дрвопродукту" ради 70 људи.

"Услови су добри, посао није тежак. Плата одлична. Све у свему, супер", каже Биљана Трајковић, радница из Шаиновца.

Уз дугу предузетничку традицију као разлог за отварање фирми, ширење производње и запошљавање, привреднци у Стројковцу наводе и стабилину економску ситуацију у земљи.

"Кредити су нам мали, добијамо субвенције од државе, добијамо довољно сировина. Дупло смо раднике повећали за шест година", каже Горан Коцић, власник предузећа "Дрвопродукт" из  Стројковца.

Само у једној улици је десетак стругара. Конкуренција јака, али истичу посла има за све. Породица Вујић гајбама снабдева пољопривреднике у лесковачком крају.

"Задовољан сам послом, задовољан сам тржиштем. Имам шест, седам упосленика и моје из куће. То је најбитније", каже Драган Вујић, власник гајбаре из Стројковца.

У Стројковцу цветају и занатство и трговина. Незапослених нема. Ко није покушао тај није успео, каже 32-годишња Ивана.

"Уз мало помоћи и субвенције државе и уз доста упорности наравно да има наде да овде млади остану и раде", каже Ивана Вуковић, власница пекаре.

Међутим, у Стројковцу нема ни градске воде ни канализације, ни асфалтираних улица. И регионални пут је пун рупа.

"Људи су стварно задовољни, хоће да помогну да у сарадњи са државом и локалном самоуправом још то што нам фали средимо", каже Горан Петровић, председник Месне заједнице Стројковце.

Куће су пуне, ничу и нове. У потрази за послом неколико породица из околине доселило се у Стројковце. И у школи је као у кошници. Само да се уреди инфраструктура и слика села биће још потпунија.