Антић у Бакуу: Кључна интерконекција са Бугарском

Министар рударства и енергетике Александар Антић, учествује на Шестом министарском састанку Саветодавног већа Јужног гасног коридора, који се одржава у Бакуу.

Шести министарски састанак отворио је председник Републике Азербејџан Илхам Алијев, саопштило је Министарство енергетике.

Антић је нагласио да Србија интензивно ради на интерконекцијама са суседним државама, које ће омогућити снабдевање гасом из нових извора.

У том смислу кључна је интерконекција са Бугарском кроз изградњу гасовода Ниш–Димитровград–Софија, који је подржала Европска унија и за који је обезбеђен грант у износу од 49,6 милиона евра.

"Интерконекција Бугарска-Србија (ИБС), чији се завршетак градње очекује најкасније почетком 2022.године, заједно са интерконекцијом Грчка-Бугарска (ИГБ), Србију повезује са Јужним гасним коридором и отвара могућности да се у будућности снабдева и гасом из Каспијског басена, преко гасовода ТАНАП и ТАП, као и LNG терминала у региону", нагласио је Антић.

Министар је подсетио и да је Србија изградила линијску деоницу Магистралног гасовода од границе са Бугарском до границе са Мађарском у дужини од 403 километра, који представља наставак гасовода "Турски ток".

Најавио је да ће Србија током ове године изградити и пратећу инфраструктуру, укључујући и компресорске станице.

"То представља нову руту снабдевања, пре свега руским гасом, и на тај начин повећавамо енергетску безбедност Србије. Диверсификација извора је за Србију значајно питање, те остајемо отворени за развој различитих пројеката", закључио је Антић. 

Председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је да је Саветодавно веће значајно допринело јачању напора и реализацији пројекта Јужног гасног коридора, истакао важност покретања ТАНАП-а, једног од главних сегмената пројекта, и додао да се пројекат ТАП приводи крају.

Азербејџан је сваке године домаћин Министарског састанка у оквиру Саветодавног већа за Јужни гасни коридор, укупне дужине од око 3.500 километра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво