Шта ће држава урадити да заустави економске миграције

Влада Србије усвојила је Стратегију за заустављање економских миграција. Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, наводи за РТС да је циљ Стратегије да млади остану да живе у Србији, да се врате они који су отишли из земље, али и да се у Србију привуку странци који би овде живели и радили.

Зоран Ђорђевић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да млади одлазе из Србије због боље плаћеног посла, бољих услова рада, сигурности посла и могућности да се неко усавршава и напредује у свом послу.

Додаје да је циљ Стратегије да та негативна економска миграција буде заустављена – да млади остану да живе у Србији, да се врате они који су отишли из земље, али и да се у Србију привуку странци који би овде живели и радили.

Како се наводи, Стратегија о економским миграцијама за период 2021–2027. није намењена да у овом тренутку дâ некоме аргументе да остане у Србији, већ, како каже, садржи све оно што држава треба да уради, начине на које треба да делује како би та негативна економска миграција била заустављена. 

"Стратегија је документ који је предвидео један општи и шест посебних циљева које ми као држава треба да постигнемо. Општи циљ је стварање привредног и друштвеног амбијената који ће успорити економске миграције, затим омогућити бољу сарадњу са дијаспором и привлачење странаца различитих профила који би желели да раде овде у Србији", објашњава Ђорђевић.

Додаје да изградња и јачање институционих капацитета, унапређење услова живота рада, промена и усклађивање система образовања, унапређење сарадње са дијаспором, стварање услова за праћење економских миграција и стварање услова за ефикасније управљање унутрашњим миграцијама, представљају посебне циљеве.

Оцењује да то неће моћи ни лако ни брзо да се спроведе, али је навео да Србија мора да има храбрости и вере да то може да се уради.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво