Коронавирус напада и економију, Кинези имају "противотров"

Када је реч о економским последицама коронавируса, још увек нема прецизних података колика је штета због заустављања и производње и потрошње у Кини. ММФ саопштава да ова епидамија представља највећу неизвесност с којом се суочава глобална економија.

Утицај епидемије новог коронавируса на кинеску економију биће краткорочан и неће се одразити на кинески развој, у глас понаваљају кинески званичници. Ипак, привреда је већ погођена у свим секторима и држава апелује на обнављање производње и пословања свуда изван провинције Хубеи, уз строге мере превенције и контроле епидемије.

Према Државном савету, више од 80 одсто предузећа у државном власништву и преко 95 одсто компанија у секторима петрохемије, комуникација, електропривреде и транспорта је обновило производњу.

Кина је поједноставила процедуре за извозне компаније погођене епидемијом. Такође, уведена је посебна политика увоза, пре свега како би се обезбедио потребан медицински материјал. Пекинг је најавио подршку компанијама у страном власништву, а дан раније америчка технолошка компанија "Епл" најавила је смањење производње и продаје услед привременог затварања фабрика и продавница широм Кине.

Епидемија је велики ударац задала и туристичком сектору, будући да је избила баш у време Пролећног фестивала, када Кинези највише путују. Иако се пре вируса најављивао раст, број путовања железницом у Кини опао је за 48 одсто.

У истом пердиоу пад је доживео и ваздушни саобраћај и то не само у Кини, будући да су бројне авио-компаније до даљег отказале летове ка Кини и из ње.

Епидемија је погодила и аутомобилску индустрију. Продаја прошлог месеца у Кини опала је за 18 одсто у односу на јануар прошле године, а прогнозе за фебруар још су лошије.

Једини сектор који може да забележи раст у овој ситуацији је онај дигитални. Како су људи затворени у кућама профитираће индустрија интернет забаве, попут кратких видео-клипова или платформи са филмовима и серијама. Многи супер-маркети и ресторани преселили су се на интернет, и кућна достава је још једна грана економије која се усијала последњих недеља. Али то могу само они највећи играчи.

Мала и средња предузећа вероватно ће бити најтеже погођена епидемијом. Голим оком могу да приметим како се последњих дана у Пекингу поптуно затварају мање пиљаре, бутици, брза храна – неки неће моћи ово економски да преживе. Држава је зато апеловала на банке да дају повољније зајмове малим и микро фирмама, и продуже им периоде отплате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије