Усвојена Страгегија за спречавање прања новца и финансирање тероризма

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Влада усвојила Страгегију за спречавање прања новца и финансирање тероризма за период од 2020. до 2024. године.

Усвајање Страгегије је још један важан корак у борби за оснаживање економског система Србије, рекао је Синиша Мали, саопштило је Министарство финансија.

"Стратегија представља израз координисаног приступа проблемима прања новца и финансирања тероризма у држави. Она је и доказ постојања значајног опредељења на високом политичком нивоу за њихово решавање, што се и у међународном контексту очекује од држава посвећеним глобалној борби против прања новца и финансирања тероризма", каже Мали.

Додаје да је изазова много, почев од тога да је све више у употреби електронски новац који је још теже пратити, него стварну готовину.

"Новац постаје виртуелно средство, број на екрану рачунара или телефона. Због тога су важне процедуре и регулатива, хватање у корак са развијеним светом", каже Мали.

Према његовим речима, Стратегија за спречавање прања новца и финансирања тероризма део је једне опште платформе прописа коју Влада припрема.

"Нема те финансијске институције, али и регулатора у светским оквирима која нам неће мерити кораке у том спринту који смо себи зацртали да истрчимо", каже Мали.

Подсетио је да већ сада признања стижу из света, али и од домаће стручне и економске јавности.

"Недавна оцена Манивала да се Србија нашла у групи земаља које су у највећој мери усклађене са препорукама ФАТФ, додатно нам је дала ветар у леђа и показала да је интензивна законодавна активност даје резултате. Сада остаје да то све применимо у пракси и меримо ефективност, што ће и бити део даљег оцењивања Манивала, за две године", нагласио је Мали.

Четири циља Стратегије

Влада Србије је 13. фебруара 2020. године усвојила Стратегију за борбу против прања новца и финансирања тероризма за период 2020-2024 и пратећи Акциони план за период 2020-2022.

Општи циљ Стратегије је и активна сарадња јавног и приватног сектора и приступ заснован на анализи и процени ризика.

Стратегија има четири посебна циља: смањивати ризике од прања новца, финансирања тероризма и ширења оружја за масовно уништење кроз континуирано унапређење стратешког, законодавног и институционалног оквира, спречити уношење у финансијски и нефинансијски систем имовине за коју се сумња да је стечена кривичним делом.

Затим, циљ је и ефикасно и делотворно кажњавати извршиоце кривичног дела прања новца и одузимати незаконито стечену имовину, и на крају уочавати и отклањати претње од финансирања тероризма и кажњавати извршиоце кривичног дела финансирања тероризма.

Стратегију је израдио Стручни тим Координационог тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма који су чинила 42 члана који су представљали 23 институције.

У израду Стратегије били су укључени и представници невладиног сектора, а подршку изради Стратегије пружио је Пројекат подршке ЕУ спречавању прања новца и финансирања тероризма у Србији.

број коментара 0 Пошаљи коментар