Стратегија за развој винарства и виноградарства до краја фебруара

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је оцењивању српских вина у оквиру манифестације "Свети Трифун на Савском венцу", који је први пут организовао Савез винара и виноградара Србије, и најавила да ће до краја месеца бити усвојена Стратегија за развој винарства и виноградарства од 2020. до 2030. године.

Ана Брнабић је навела да је то први пут да се доноси десетогодишња стратегија.

"То је први пут да се доноси десетогодишња стратегија која ће трасирати пут како да развијамо овај сектор и како да пружамо подршку да бисмо имали најквалитетнија сазнања и вина", рекла је Брнабићева отварајући манифестацију.

Каже да ће стратегија помоћи да се Србија и српска вина што боље представе у свету.

"Немате паметнијег улагања него када имате потенцијал, када имате некакву урођену љубав према томе и када имате све више младих који се тиме баве. Имамо заиста врсне стручњаке и верујем да кроз ту стратегију, кроз овакве годишње догађаје, да ћемо имати много већи повраћај на инвестицију у наредном периоду", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је винарство изузетно важан сектор и за наш туризам.

"Вински туризам у винске руте су туризам који је глобално најбрже растући сектор туризма", додала је премијерка.

Представник Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајета каже да желе да пошаљу слику свима у свету да покажу да имамо стварно лепа вина, да имамо квалитетна вина, а да ћемо у наредном периоду сигурно направити још боља.

"А у нашем окружењу наша вина су иступила испред свих. То нећу скромно да кажем. И очекујем да у једном јако кратком периоду направимо велики помак", поручио је Рајета.

Први пут се вина оцењују помоћу апликације

Савез винара и виноградара Србије је прошле године основало 12 удружења винара и поставило као кровну институцију између Владе Србије и винара.

Први пут у Србији оцењивање ће се помоћу апликације која је направљена специјално за ову манифестацију и на тај начин ће се избећи свака врста неправилности.

Оцењиваће се вина која су регистрована у слободној продаји и производе се у Србији, а подељена су у осам категорија – бело вино од аутохтоне сорте, бело вино од интернационалне сорте, розе од било које сорте, црвено вино од аутохтоне сорте, црвено вино од интернационалне сорте, пенушава вина (бела, розе, свих стилова), традиционална производња вина (органска вина, биодинамичка вина, оранж и остала вина рађена по некој традиционалној методи) и слатка и ароматизована вина.

За оцењивање вина пријавило се 111 винарија из Србије, тако да ће бити оцењено 295 вина која су груписана у ових осам категорија.

Сваком вину је додељена шифра и вино ће се износити у винским чашама пред 32 оцењивача.

Оцењивачи су најбољи српски енолози, технолози, сомелијери и професори.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. феб 2020, 11:22) - Vlajko [нерегистровани]

Zakasneo

Već skoro deceniju postoji vinogradarski i vinarski katastar na osnovu koga se proizvode vina sa geografskim poreklom. To je uozbiljilo celu priču oko vina i ona su sada ozbiljan proizvod kod najvećeg broja pravih vinara.

(четвртак, 13. феб 2020, 11:08) - Smederevac [нерегистровани]

Pamet

Znate li Vi da Smederevo ima jednu od duzih obala na reci Dunav koja je u centru grada.Leti prolazi na stotine turistickih brodova ali ne staje ni jedan zato sto su nasi lokalni politicari napravili nazovite pristan od neke polovne barze i na koju ne da ne moze stati ni jedan veliki kruzer nego su samo bacene pare.Nikada nije pusten u funkciju.Smederevo, grad vinograda i bogate kulturno istorijske ponude.Ravnicarska tvrdjava, vinarije koji ima u krugu od 20 kilometara mnogo.Plavinac, Dinastija Obrenovic, i tu je centar grada.Znate li Vi koji je to potencijal da samo od turizma bi opstina mogla lagodno da zivi a u suprotnom da rastereti svoj narod svakojakim taksama i novim nametima.Pitanje za sve jer je to posao za nekih 5-10 godina da se realizuje.Od koga ocekujete to da uradi i da se uhvati u tu problematiku kada vecina nasih polsanika u Smederevu je u tom dobu pred penzionisanje.Zasto bi neko cimao i radio posao za koji je ionako placen kada ne mora.On prima platu pa prima.Lakse je odrediti novu lokalnu taksu i eto para u budzetu.Kada sam licno rekao da treba mladima ostaviti grad, jedan od mojih komsija a visoki opstinski celnik me je samo pogledao i samo sto njije rekao....Dakle kada vidimo kako drugi gradovi zive od turizma i kada vidim sta mi imamo u ponudi meni nije dobro.Zasto to niko ne pokrece pitanje tog vida finansiranja grada.

(четвртак, 13. феб 2020, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

Виноградарски реони

Треба вратити и виноградарске реоне; Долина западне Мораве, долина јужне Мораве, Јеличког реон, Врањански, Прокупачки, ...долина Ибра...