Стратегија за развој винарства и виноградарства до краја фебруара

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је оцењивању српских вина у оквиру манифестације "Свети Трифун на Савском венцу", који је први пут организовао Савез винара и виноградара Србије, и најавила да ће до краја месеца бити усвојена Стратегија за развој винарства и виноградарства од 2020. до 2030. године.

Ана Брнабић је навела да је то први пут да се доноси десетогодишња стратегија.

"То је први пут да се доноси десетогодишња стратегија која ће трасирати пут како да развијамо овај сектор и како да пружамо подршку да бисмо имали најквалитетнија сазнања и вина", рекла је Брнабићева отварајући манифестацију.

Каже да ће стратегија помоћи да се Србија и српска вина што боље представе у свету.

"Немате паметнијег улагања него када имате потенцијал, када имате некакву урођену љубав према томе и када имате све више младих који се тиме баве. Имамо заиста врсне стручњаке и верујем да кроз ту стратегију, кроз овакве годишње догађаје, да ћемо имати много већи повраћај на инвестицију у наредном периоду", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је винарство изузетно важан сектор и за наш туризам.

"Вински туризам у винске руте су туризам који је глобално најбрже растући сектор туризма", додала је премијерка.

Представник Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајета каже да желе да пошаљу слику свима у свету да покажу да имамо стварно лепа вина, да имамо квалитетна вина, а да ћемо у наредном периоду сигурно направити још боља.

"А у нашем окружењу наша вина су иступила испред свих. То нећу скромно да кажем. И очекујем да у једном јако кратком периоду направимо велики помак", поручио је Рајета.

Први пут се вина оцењују помоћу апликације

Савез винара и виноградара Србије је прошле године основало 12 удружења винара и поставило као кровну институцију између Владе Србије и винара.

Први пут у Србији оцењивање ће се помоћу апликације која је направљена специјално за ову манифестацију и на тај начин ће се избећи свака врста неправилности.

Оцењиваће се вина која су регистрована у слободној продаји и производе се у Србији, а подељена су у осам категорија – бело вино од аутохтоне сорте, бело вино од интернационалне сорте, розе од било које сорте, црвено вино од аутохтоне сорте, црвено вино од интернационалне сорте, пенушава вина (бела, розе, свих стилова), традиционална производња вина (органска вина, биодинамичка вина, оранж и остала вина рађена по некој традиционалној методи) и слатка и ароматизована вина.

За оцењивање вина пријавило се 111 винарија из Србије, тако да ће бити оцењено 295 вина која су груписана у ових осам категорија.

Сваком вину је додељена шифра и вино ће се износити у винским чашама пред 32 оцењивача.

Оцењивачи су најбољи српски енолози, технолози, сомелијери и професори.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво