Објављена "Сива књига" Наледа – препоруке за боље услове пословања

И ове године Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) у својој "Сивој књизи" препорука указује на то шта је потребно привредницима како би боље пословали, више запошљавали и зарађивали. Виолета Јовановић, извршна директорка Наледа, каже за РТС да је "Сива књига" неформална "регулаторна библија прописа".

У дванаестом издању, Налед даје 100 препорука Влади, а од тога 30 нових, како да конкретним мерама помогне привреди. 

"Конретно, у прошлој години је доста тога урађено. Спроведено је 17 препорука од 100, што је за 40 одсто боље него у години пре тога. Кумулативно је 241 препорука прошла до сада", казала је Јовановићева.

Крупно урађено прошле године је, каже, у домену пореске управе.

"Она је помогла да се дигитализује поступак подношења пореских пријава за порез на имовину, пренос апсолутних права и на наслеђе и поклон. Сада грађани имају два шалтера мање и пет, шест корака које избегавају одласком код јавног бележника", истакла је Јовановићева.

Друга препорука је да се аутоматизује обрачун издавања решења за све који функционишу у систему паушала, што је, како је напоменула, олакшање за више од 100.000 предузетника.

"Трећа препорука је реформа сезонског рада у пољопривреди, која је помогла да смо од 3.000 радника који су били пријављени годишње сада дођемо на 30.000", навела је Јовановићева.

Очекују помаке у радном законодавству.

"Ту би требало унапредити Закон о раду пре свега да препозна флексибилне облике запошљавања који су све чешћи - рад на пројектима, рад на платформама...", додаје Јовановићева.

Према њеним речима, слух о препорукама влада зависи од тренутка и лидера у конкретном ресору.

"Када држава има слуха, потребно је да не чује само критику, него да се нуде решења и да се помогне да се координирају различити ресори", рекла је Јовановићева. 

број коментара 0 Пошаљи коментар