Касне ауто-делови из Кине, колика је штета

Уколико се за две недеље не пронађе начин да се из Кине безбедно и у року добијају ауто-делови, многи произвођачи који тамо купују делове биће принуђени да обуставе или смање производњу возила у Европи и Јапану. Реч је највише о пластичним деловима и агрегатима за прву уградњу.

Канцеларије "Фолксвагена", БМВ-а, "Волвоа", "Тојоте" или "Тесле" – продужиле су паузу у својим производним погонима у Кини.

Траке стоје и у групацији "Пежо Ситроен", а многи бродови натоварени ауто-деловима за Европу, још не напуштају кинеске луке.

Укупна штета већ сада се мери стотинама милиона евра, а кинеска влада је обећала да ће дати и материјалну помоћ да се ситуација стаблизује.

"Економске последице биће веће него у време епидемије САРС-а. Тада је шестомесечна криза коштала Кину око један одсто раста бруто-друштвеног производа. Све фабрике затворене су три до четири недеље", каже Ханс Вернер Сив из ИВА Института из Немачке.

Велики део радника долази управо из региона око града Вухана, а он је готово у потпуности у карантину.

Тек ће се наредне седмице знати колико ће се радника вратити у главне производне локације ширим Шангаја, Пекинга и на југу Кине, и у којој мери ће епидемија утицати на производњу, а тиме и на међународне ланце снабдевања.

"Пекинг је, из предострожности, финансијском систему дао необично јаку инјекцију од 156 милијарди евра како би одржао стабилност банкарског система и домаћег тржишта новца", наводи Јохаим Раинц из Института "Дрезден".

Највећа кинеска рафинерија смањила је производњу за око 600.000 барела дневно због мање потражње за горивом.

А многи се питају шта ће бити са испоруком аутомобила који се једино у Кини праве за читав свет.

За сада нема одговора на ова питања, а неки купци мораће да сачекају своја возила у Европи и месец-два више, кажу немачки аналитичари.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 11. феб 2020, 11:52) - Кочапар Бранислављевић Војислављевић [нерегистровани]

Може то и овде

А што држава не да неке субвенције да се доведу инвеститори за те делове код нас?