Недимовић: Више младих људи спремно је да остане на селу

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је у Скупштини да се прошле године 5.500 младих пољопривредника пријавило за субвенције и да је сада много више њих спремно да остане у Србији и бави се воћарством, повртарством и земљорадњом.

Недимовић је подсетио да је Влада Србије 2017. године одлучила да примени мере подршке почетницима у пољопривреди који имају до 40 година.

"Те године помоћ је износила 10.000 евра, односно 1,2 милиона динара и тада се на конкурс пријавило само 780 младих. Од тога је 776 остварило право на подстицај. Они су исплаћени и на основу контрола које смо спровели велики број је је остварио свој бизнис план", рекао је Недимовић и додао да је друга понуда била годину касније и да је тада било 1.300 апликација, а новац је добило 1.160. Тада су млади пољопривредници добили по 12.000 евра.

Министар каже и да ће увек бити оних који ће покушати да злоупотребе субвенције, али је додао и да постоје строге мере контроле.

Осим тога, додаје, Министарство пољопривреде има још читав спектар мера за подстицај, али ту није крај и у будућности би могло да дође до измена закона о пољопривредном земљишту, а једна од њих била би да женама које су чланови пољопривредних газдинстава буду дата већа права како би остале на селу.

"Ако нема њих нема ни заснивања породица, а ни развоја", поручио је министар и додао да би се друга мера односила на земљу у парлогу, односно на земљшите које се не обрађује.

Требало би такво земљиште, каже министар, понудити под повољним условима на дужи временски период и уз повољне цене.

Исељавање из руралних подручја присутно је и у свету, приметио је Недимовић, те додао да су нам на располагању и неки други "алати" како бисмо људе задржали на селу, попут ИПАРД 3 фондова. "Ми смо у предлозима Европске комисије за овај будући програм предложили посебну мера подршке, за коју је би ЕУ давала 75 одсто новца, за младе пољопривредне произвођаче, а Србија 25 одсто", рекао је Недимовић.

Иначе, уговор о кредитној подршци Светске банке за побољшање конкурентности српске пољопривреде биће сутра на дневном реду Скупштине Србије, а односи се претежно на подршку секторима воћарства, повртарства, као и стартап пројекте за почетнике у производњи.

Пакет, односно кредитна подршка Светске банке износи око 50 милиона долара, рекао је министар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара