Нови систем за опорезивање, паушалцима већ достављена решења

Захваљујући модернизованом систему за паушално опорезивање предузетници од самог почетка знају колика ће им бити пореска обавеза за текућу годину, и за наредне три, речено је на конференцији "Модернизација система паушалног опорезивања".

На тој конференцији представљени су резултати модернизације система паушалног опорезивања и нови систем за доставу пореских решења, у присуству премијерке Ане Брнабић.

Систем опорезивања паушалаца је реформисан и представља затворен систем електронске управе, будући да предузетник може да се региструје, започне пословање, добије пореско решења и плати га, а да ниједном не крочи у филијалу Пореске управе, рекао је председник Надзорног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић.

Уредба о паушалном опорезивању ступила је на снагу у јануару и предузетницима паушалцима већ су достављена електронска решења о износу обавеза у пореско сандуче.

Први пут је уведена објективна формула за обрачун износа пореза и доприноса, тако да сви заинтерсовани већ два месеца на порталу пројекта Јавно-приватни дијалог могу на калкулатору, који је развио НАЛЕД у сарадњи са Пореском управом, да израчунају пореске обавезе за текућу и три наредне године, истакао је Цветковић.

Тај калкулатор су предузетници и потенцијални предузетници користили до сада око 59.000 пута, додао је Цветковић.

Објективна формула за израчунавање пореза садржи једну важну новину, а то је да се предузетницима који запошљавају додатне раднике пореска обавеза због тога неће повећавати, што је до сада био случај.

Паушалци су, како је рекао, добили још једну погодност коју никада нису имали, а то је ограничење највећег могућег раста пореске основице на највише 10 одсто годишње, што је такође до 2023. године.

Захваљујући томе, успостављен је систем опорезивања паушалаца који је без преседана по питању транспарентности формуле за утврђивање пореза, предвидивости и лакоће коришћења, о чему сведочи 100.000 паушалаца којима су електронским путем већ испоручена решења за 2020. годину.

"Посебно смо задовољни јер је овом реформом решена једна од важних препорука НАЛЕД-ове Сиве књиге, која датира још из 2015. године, када смо заједно с нашим члановима реформу паушалног опорезивања истакли као приоритет", навео је Цветковић.

"Затворен прозор за корупцију" 

Брнабићева је рекла да је раније систем био нетранспарентан и да је постојала арбитрарност у одређивању колико треба платити порез, што је отварало велики простор за корупцију.

"Затворили смо велики прозор за корупцију, арбитрарност и дискреционо право више не постоји", нагласила је она и истакла да се тако држава бори и против сиве економије.

Она је захвалила УСАД, НАЛЕД-у и тиму Владе Србије који је радила на тој захтевној реформи скоро две године.

Брнабићева истиче да је систем за паушално опорезивање био непредвидив и пун ризика за пословање предузетника, као и да је тако функционисао деценијама.

То је била без сумње једна од највећих препрека за предузетнике и стварање нових предузетника у Србији, рекла је премијерка.

Сада је, додаје Брнабићева, направљен нови систем, који је транспарентан и објективан и потпуно је промењен систем обрачуна и плаћања паушалног пореза.

"Раније су предузетници радили у таквом окружењу да нису знали шта могу да очекују сутра", казала је она.

Премијерка наглашава да је промењен пословни амбијент у Србији с циљем јачања МСП сектора и предузетништва.

Циљ је да се направи пробни оквир који ће олакшати поштовање прописа и омогућити да државна управа буде на услузи грађанима 24 сата дневно током целе године.

"Ову реформу паушалног опорезивања не бисмо могли да урадимо без предузетника и да је зато важан јавно-приватни дијалог", нагласила је премијерка.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јан 2020, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

арбитрерност?

Šta ste pod tim mislili?
Aljkavost? Proizvoljnost? Samovolja? Neispravnost? Nekažnjivost? ... ... ...
Sve su to reči koje imaju isto značenje i ima ih još i još, a šta ste vi hteli reći?
Mogli bi bar pričati srpski da vas svi razumeju, a i vi sebe da razumete.

(уторак, 28. јан 2020, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Nisu dostavljena

Dostaviti, u našem jeziku znači isto što i uručiti. Ako nekome nešto dostavite on bi bar trebao da zna da je to nešto dobio.
A šta ste uradili? Napravili virtuelno e-sanduče (u redu, normačno je da dokumentacija ide elektronskim putem), zabašuril ga, pa ko slučajno naleti, naći će svoje rešenje. Obveznike niste obavestili gde mogu pronaći svoja rešenja. A svi obveznici imaju mail na koji se može dostaviti, ili bar poslati obaveštenje. Da, svi imaju i čak ste ih naterali da ga prijave u APR. Pa čemu onda to?
Suma sumarum: Napravili ste neko sanduče, u njega potrpali sva rešenja, o tome niko ne zna jer ga niste obavestili, i to smatrate dostavljenim.
Imate li granicu? Na šta liči taj vaš sistem?

(уторак, 28. јан 2020, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

знају колика ће им бити пореска обавеза за текућу, али и за наредне три године, "ALI"

Nekada se koristilo mnogo lepše i manje opasno "kao i...", a sad se trpa "ali i.." samo zato da bi se više skrenula pažnja jer se "ali" koristilo drugačlije. "Danas je lep dan, ali ne za tebe."

(уторак, 28. јан 2020, 14:49) - Linč Dejvid [нерегистровани]

???

U kojoj zemlji se ovo događa, pošto ni ja , ni bilo ko od poznanika paušalaca nije dobio nikakvo rešenje?

(уторак, 28. јан 2020, 14:29) - anonymous [нерегистровани]

Pravda za sve

Kada će ista nam ova država početi da zatvara i kažnjava advokatske kancelarije , privatne doktorske ordinacije i još mnoge koji se bave uslužnom delatnoscu zbog ne izdavanja fiskalnih računa.Svoje usluge naplaćuju kao da su Bogom dani a porez ne plaćaju gotovo nikako...Nadjite mi i jednog advokata ili doktora u državi kome pase imovinsko stanje ( njega i njegovih bližnjih ) sa profitom koji je prijavio .

(уторак, 28. јан 2020, 11:58) - Marko [нерегистровани]

If then else

Ako se država preračunala pa shavati da je odredila manje poreza za te 3 godine nego što joj u kasi fali, može li naknadno oporezovati?

Na primer odvodnjavanje smo plaćali retrogradno.

Kod nas je sve moguće, odnosno nemoguće je ništa.

(уторак, 28. јан 2020, 11:51) - Preduzetnik [нерегистровани]

Nije bas

Po novom racunanju poreza, meni je konkretno porez dupliran, dakle uvecan za 100%.
Jedino što trenutne vlastodršce sprečava da ovo uvećanje sprovedu odmah je zakon da povećanje ne može biti veće od 10% godišnje.
Takodje apsolutno je ne tačno da je taj zakon sada donešen.
Da mogu, verujem da bi ga rado ukinuli.