Још има шансе за воће, али мора да падне снег

Ова зима готово је без снега, а и претходних месеци било је мало падавина. Како овакво време утиче на воће, проверавали смо у чачанском крају.

Воћар Војкан Томић из Миоковаца узгаја кајсије на око шест хектара.

Обилази воћњак свакодневно и проверава какви су пупољци на гранама за овогодишњи род.

Каже да ће бити умањен, пре свега због мањка падавина.

"Колико ја памтим били су снегови и до пола метра, a ово сад је катастрофа, ово се не памти. Kлима се пореметила. Уколико не буде неких великих падавина мислим да ће се доста осетити на воћу, јер је претпрошле и прошле годиине било доста града, то нас је доста оштетило", каже Војкан.

Ако и наредне три године буде овако, то ће значити пропаст, прича Војкан.

"Требало је у децембру да се баци ђубриво за воће, сад бацити овде ђубре, а да нема падавина, то нема никаквог ефекта, то ће ђубре да пропадне. Треба да буде доста снегова, доста киша, да би то ђубриво могло да дође до кореновог система", објашњава Војкан.

Да су месеци иза нас готово без кише и снега утицали на воће, слажу се и у чачанском Институту за воћарство.

"Неке озбиљније падавине нису биле присутне ни у децембру месецу, такође ни у новембру, што може имати и неке негативне последице по све врсте воћака из простог разлога што је познато да се највећа количина влаге у земљишту акумулира управо преко снега, кога је практично било у минималним количинама", наводи виши научни сарадник Института др Небојша Милошевић.

Међутим, време само по себи није толико критично за воћке и није истекло време када се та количина влаге у земљишту може надокнадити.

"Практично, преостали су и фебруар и март месец па се надамо да ће неки снег бити присутан и да ће бити више влаге у земљишту", рекао је др Милошевић.

Ипак, овакво време може имати и неких предности, кажу у Институту за воћарство. Сада се зимска резидба воћа може раније и лакше урадити јер се дугорочне прогнозе за фебруар и март могу променити.

број коментара 0 Пошаљи коментар