Радници као сувласници – награда и додатни мотив за рад

Измене и допуне Закона о привредним друштвима ступиле су на снагу 1. јануара, осим једне чија примена почиње у априлу. Реч је о измени којом се први пут у друштвима са ограниченом одговорношћу радницима отвара могућност да стекну власнички удео у фирми у којој раде. Стручна јавност такву промену оцењује као једну од кључних.

Сви су сагласни да ће могућност да стекну удео у власништву додатно стимулисати запослене да још боље раде и везати их за фирму. Оцењује се, биће подстицајни и за консултанте и инвеститоре, на које се такође односи.

"Ви морате да добијате као радник своју плату, а ваше посебно истицање, односно свих радника који доноси неки ванредни приход, а нарочито профит, онда се може наградити на тај начин што добијате удео у фирми било да су то акције, било да је то удео стварно. Међутим, ја нисам сигуран да смо ми на том нивоу опште развијености система који би то могао да подржи. Бојим се да се то не заврши у пребијању дугова", каже Махмуд Бушатлија, консултант.

Закон је, међутим, врло јасан. Сагласност морају да постигну сви чланови друштва. Из њихових делова се формира такозвани резервисани сопствени удео који не може бити већи од 40 одсто укупног капитала фирме и из кога се тачно одређеног дана, по повлашћеној цени, може купити удео у предузећу.

"Јесте повлашћена цена и повлашћена је цена само за њега, што је важно. Важно је да се не може наслеђивати то. Наравно то може се може продати, може се продати по већој цени, око овога да постоји Закон о привредним друштвима да право прече куповине у том случају имају чланови друштва", истиче Андрија Јовичић из "Привредног саветника".

У Америци и Европи нарочито је помогло информационим компанијама, на почетку, када нису биле у могућности да квалитетном кадру дају велике плате. Брзим растом вредности тих компанија неки су зарадили велики новац продајом власничких удела до којих су дошли јефтино.

У телекомуникационој компанији "Орион", где је већинско власништво у рукама менаџмента, а мањи део је капитал Европске банке за обнову и развој планирају да искористе понуђену законску могућност и прошире власништво на остале запослене.

"Сам закон јасно даје смерницу која је добра, законодавац има ту добру идеју. Оно што је још важније јесте да омогућимо људима који стекну такве асете да могу увек, у сваком моменту да знају која је вредност истих и да знају како са њима да располажу", наглашава Слободан Ђиновић, сувласник "Орион телекомa".

Право на стицање удела регистроваће се у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности, а сва друштва која се одлуче на овај корак имаће непосредан приступ регистру без посредника, односно плаћања брокера.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво