Који авиони ће моћи да слећу на Аеродром "Росуље"

Недавно је, потписивањем уговора у Влади Републике Србије, власништво над аеродромима "Поникве" и "Росуље" пренето са локалних самоуправа Ужица и Крушевца на предузеће "Аеродроми Србије". Колико ће то значити за убрзање изградње аеродрома "Росуље" и развој Расинског округа истраживале су колеге дописништва у Крушевцу.

За аеродром "Росуље", површине 40 хектара урађени су пројекат и земљани радови, уведена је електрична енергија и завршена приступна саобраћајница.

Нови аеродром имаће две полетно-слетне стазе дужине 1.300 и 800 метара, а његова намена биће, пре свега, за инструментално летење.

"Град ће добити аеродром кодне ознаке 2-Б што значи могућ прихват авиона распона крила од 12 до 24 метра", наводи директорка Аеродрома "Росуље" Драгана Павловић.

Предузеће "Аеродром Росуље" основано је пре 25 година, а пројекат изградње започет је 2007. године.

До сада је Крушевац, из градског буџета, у овај објекат уложио 250 милиона динара.

"Омогућиће бржи приступ домаћих и страних инвеститора, својих компанија, њихових менаџера, повећаће укупну атрактивост целе регије. С обзиром на то да у Крушевцу послује велики број светских компанија 'Хенкел', 'Купер тајерс', 'Лидл', 'Хенкел груп', 'Валволајн', 'Помпеа', 'Татра', створиће се услови за још бољи пословни амбијент и за долазак нових инвеститора", истиче председник Привредне коморе Расинског округа Предраг Вукићевић.

Унапређење туристичке понуде 

Заменица градоначелника Крушевца Весна Лазаревић каже да је, поред отпочињања радова на Моравском коридору, ово још једна капитална инвестиција.

"С обзиром на то да се град Крушевац развија убрзано, у привредном, туристичком, пољопривредном смислу и као универзитетски град, то све може бити од користи за развој будућег аеродрома", рекла је Лазаревићева.

Аеродром ће унапредити и туристичку понуду Расинске регије. Гости ће лакше и брже долазити у Рибарску и Врњачку Бању, посећивати средњовековне манастире крушевачког краја и планину Јастребац.

Аеродром "Росуље" налази се пет километара од центра Крушевца. Овде је повољна ружа ветрова. Само пет дана у години има магле и то у јануару.

Овај аеродром налази се на надморској висини од 260 метара.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво