Стижу нова решења паушалцима

Од данас порезници паушалцима шаљу решења по новим прописима и први пут она нису на папиру. Уз нове шифре делатности, основице и олакшице, надлежни кажу да ће неко добити веће, а неко мање задужење, а у државну касу ће се, по том основу, слити приближно исто новца као и до сада.

Решење о паушалном порезу на које се најдуже чекало, сада стиже унапред, за целу годину. Уместо по основици за седам група паушалаца, порез је разрезан уз више од 400 шифри, за сваку делатност појединачно. Први пут, паушалци су аутомеханичари али и рачуновође.

"Сви паушалци ће у току ове недеље, од данас до петка добити решења у електронском облику преко портала Пореске управе. За преузимање решења морају поседовати квалификциони дигитални сертификат", Драган Агатуновић из Пореске управе.

Уз шифру која се бесплатно добија у МУП-у, и лична карта са чипом може да послужи за улазак на портал еПорези и сандуче у коме је пореско решење.

Посебне картице за то издају још четири сертификациона тела. Све новоосноване фирме решење о паушалном порезу добијаће у року од 48 сати.

"Постоји читав спектар делатности за које није битно да ли се обављају на територији неке општине, и за њих се узима републички просек, када се обрачунава пореска обавеза", објашњава Славица Савичић, државни секретар Министарства финансија.

Тако ће се за ИТ, уметничке, саветничке и услуге превоза узимати републички просек, док ће за пекаре или фризере основица за обрачун пореза варирати зависно од зоне у којој је радња.

"Успостављена су нека нова умањења за различите категорије предузетника, за људе који су млађи од 30 година, за старије од 55 или 60 у зависности од делатности", Јелена Бајић из НАЛЕД-а.

На године, умањење је до 10 одсто, за породиље и инвалиде 20 процената, почетници у бизнису имају додатну олакшицу прве три године.

Збирно, олакшица не може бити већа од половине пореског задужења, колико плаћају и сви који се баве старим занатима.

"Елеминишемо субјективну процену инспектора у поступку утврђивања пореске основице, тако да је овај систем праведнији за све обвезнике", наводи Агатуновић.

"Правичност опет није потпуна"

Горан Радосављевић, професор Факултет за економију, финасије и администрацију, сматра да правичност опет није у потпуна.

"Имамо са друге стране категорију адвоката и неких других категорија за које знамо да зарађују значајна средства, а у категорији су паушалаца", указује Радосављевић.

Хоће ли нова пореска решења проћи тест око 100 хиљада паушалаца, знаће се кад их отворе, а хоће ли паушалци проћи тест самосталности у послу, провераваће се од 1. марта, када та законска одреба ступа на снагу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара