"Јавор" покренуо производњу у Зубином Потоку

Пред крај прошле године у општини Зубин Поток на северу Косова и Метохије поново је покренута производња у конфекцији "Јавор". На посао је враћено 35 радника. Општина Зубин Поток планира да инвестира милијарду шестсто милиона динара у пројекте развоја привреде, пољопривреде и туризма и тако смањи стопу незапослености.

Сваки десети становник општине Зубин Поток на северу Косова и Метохије је без посла. Привремени орган Општине због тога је уступио текстилни погон "Јавор" новом власнику на коришћење под условом да покрене производњу и врати раднике на посао.

"Нама много значи што имамо ову фабрику у општини Зубин Поток, што има запослених. Задовољни смо платама", кажу једна радница.

Финасијску помоћ за пројекте развоја и запошљавања младих и стручњака у Зубином Потоку обезбедили су и Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије.

"Ове године у Зубином Потоку креће први стартап програм на Косову и Метохији. Добили смо око 28 милиона динара за набавку и куповину потребне опреме тако да ћемо ове године ту запослити око двасдесетак младих, школованих и образованих људи", каже Срђан Вуловић, председник Привременог органа општине Зубин Поток.

Због такси на увоз производа из централне Србије, на Косову и Метохији проток робе и капитала је отежан, а привредници раде у неповољном економском окружењу.

"Уколико Приштина не одлучи да укине таксе заиста нас очекује пуно проблема. Пуно изазова. Али уз финансијску, буџетску и пољопривредну, инфраструктурну подршку државе Србије надамо се да ћемо на овим просторама опстати", каже начелник Косовскомитровачког управног округа  Славко Симић.

Осим посла, младим, образованим и стручним лицима а поготово брачним паровима битно је и решење стамбеног питања. У Косовској Митровици планирано је да се ове године изгради десет стамбених зграда.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи