Које пореске олакшице доноси нова година

Од овог јануара на снази су пореске олакшице које би требало да поспеше запошљавање у 2020. години. Повећан је и неопорезиви део зараде и за пола процента смањен допринос за пензијско осигурање. Само по том основу буџет се одрекао прихода од 13 милијарди динара. Надлежни кажу да су стабилне финансије омогућиле да држава на тај начин уложи у побољшање привредног амбијента.

За радника запосленог у овој години, послодавац ће имати олакшицу наредне три године. У овој, доприносе уопште неће плаћати, до треће године олакшица ће пасти на 85 процената, док ће се за порез на зараду кретати од 70 до 60 одсто. Услов је да је радник био незапослен у прошлој и до априла ове године, или студент који је у међувремену дипломирао.

"Да се на неки начин олакша, пре свега привреди да привреда може лакше и брже да послује, а с друге стране, да имамо одређене ефекте који се тичу новог запошљавања" каже државни секретар Министарства финансија Славица Савичић.

С искуством од три деценије пословања, јагодински привредник нема дилему у шта ће потрошити новац који неће морати да уплати држави. За улагање у производњу потребни су, каже, додатни подстицаји.

"Ово је с једне стране добро што ће евентуално мој радник, или запослени упосленици имати неку повишицу минималца", истиче власник предузећа "Феман" из Јагодине Миодраг Николић.

Док је резутат повећања неопорезивог дела зараде и смањења стопе доприноса мерљив, ефекат осталих пореских олакшица знаће се крајем године. Процене на основу којих су мере предузете, указивале су да би уз такву помоћ до посла могло око пет хиљада људи.

"Не бих причао о цифрама, бојим се да бих рекао нешто што би деловало много више од те цифре коју сте ви рекли, а верујем да ће бити тако", наглашава министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

И у случају да такво запослење траје колико и олакшица, струка сматра да ће то дати добар резултат.

"Увек постоји ризик да ће неко после три године да отпусти, међутим, неко ко има искуство сигурно је на тржишту рада у предности у односу на неког ко нема искуство и ко три године ништа није радио. Најопаснија ствар, а то су многе студије показале, је одсуство са тржишта рада", каже економиста Горан Николић.

Због слабе покретљивости незапослених и недовољног интересовања за преквалификације, Национална служба за запошљавање ће у овој години највише пажње посвети тој мери, за шта је обезбедјено 3,7 милијарди динара. Уз строжу контролу обука, резултат ће бити мерен искључиво бројем запослених полазника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи