Србија завршила полагање цеви за своју деоницу "Турског тока"

Цеви "Националног магистралног гасовода" кроз Србију су положене. Тај гасовод је нови алтернативни правац снабдевања за цео Балкан јер ће преко Бугарске, Србије и даље у Мађарску, допремати гас из "Турског тока". У припреми даљи радови на гасној инфраструктури, потврђено РТС-у.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је за РТС да је у Србији постављено 403 километара цеви у оквиру "Труског тока".

"Подбушен је Дунав, Тиса, Морава, сви канали, пролази. Цеви су спојене. Очекујемо да завршимо радове на мерним станицама", рекао је Бајатовић.

Србија ће имати три излаза са гасовода – код Параћина, Београда и Зрењанина. Остаје, каже, Бајатовић, да се уради излаз за гасно складиште Банатски Двор.

"Наши саветници су рекли да смо на овом послу били три пута ефикаснији у изради овог пројекта од водећих европских компанија", истакао је директор "Србијагаса".

Према његовим речима, тренутно постоје проблеми са радовима на "Турском току" у Бугарској.

"Комплетан гасовод у Бугарској и оно што треба да ураде Мађари треба да буде готово до краја 2020. Ако Бугари убрзају, онда ће то бити у роковима", напоменуо је Бајатовић.

Сви капацитети "Турског тока" су, истиче, 100 одсто распродати.

"То значи да је ово комерцијални пројекат. Источна Европа је гладна гасовода и не треба политички то да се спречава", истакао је Бајатовић.

"Грађани да не брину" 

Говорећи о договору Русије и Украјине о испоруци гаса, Бајатовић каже да је реч о начелном споразуму о испоруци око 40 милијарди кубика гаса – дупло мање него до сада.

"То је све једна геостратешка игра. Мораће Европљани да ову игру доведу до краја", каже директор "Србијагаса".

Напоменуо је да грађани Србије не треба да се брину јер је добављена довољна количина гаса, обезбеђени су транспортни правци, допуњено складиште Банатски Двор са 550 милиона кубика гаса.

"Можемо да будемо мирни", рекао је Бајатовић истичући и да се цене гаса неће мењати.

"Количине гаса које стижу из Америке у Европу не могу пореметити тржите. Наредни период гарантује да неће бити поремећаја у цени гаса", навео је директор "Србијагаса".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 25. дец 2019, 13:30) - anonymous [нерегистровани]

cudni ljudi

umesto da budu srecni mnogi ljudi se nesto samo zale,nista im ne valja.sta god da se uradi samo se omalovazava,strasno.

(среда, 25. дец 2019, 11:13) - Mica Bor [нерегистровани]

Ako bude bice

Ako bugari pozure ili amerikanci ne zakoce , bice kako kaze gospodin Bajatovic ! Nije lako biti izolovano ostrvo u savremenom svetu .

(среда, 25. дец 2019, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

Možemo mi

Kapa dole!

(среда, 25. дец 2019, 10:17) - anonymous [нерегистровани]

Ко му верује

Много тога је Бајатовић обећао и рекао од када је на. " директорској плати " Србија гаса. Зар телевизија већ једном није птиказала постављање ( заваривање) првих цеви неког гасовода. Ја му не верујем.

(среда, 25. дец 2019, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

Postavljene cevi

Samo jos fali gas. Ako ga uopste bude...