Српска села све интересантнија домаћим и страним туристима

Поједина сеоска домаћинства у Србији годишње остваре и до 1.500 ноћења. На сајту selo.rs око 700 домаћинстава заинтересовано је за пријем домаћих и страних гостију. Како после најновијих законских промена у туризму, које су ступиле на снагу 1. јула, привући још већи број гостију, била је тема њихових разговора у Љигу.

У Србији је 700 домаћинстава која се баве туризмом. Могу да приме на преноћиште до 30 туриста, организоване групе на ручак до 50 гостију и да имају 20 камп парцела. О овим и другим најновијим прописима у туризму разговарају на својим скуповима.

"Организовали смо неколико оваквих скупова како би се они пре свега између себе упознали, разменили искуства и наравно добили најновије информацвије о пословању у сеоском туризму, како би унапредили своје пословање", наводи Владимир Ивановић, председник Удружења Сеоски туризам Србије.

Нови закон о туризму олакшао је рад сеоским домаћинствима а гостима омогућио једноставније услуге.

"Можемо директно да наплатимо услугу гостима, не морамо да радимо преко посредника, не морамо да идемо 30-40 километара до Књажевца, Пирота, да плаћамо боравишне таксе", наводи Славиша Ћирић, Бабин зуб, Стара планина.

Славица Дамњановић из Глушца код Богатића наводи да закон служи унапређењу посла.

Посебно важном оцењена је измена која се односи на смештај странаца. Они ће само бити уписани у књигу гостију.

"Основна примедба гостију, не нас као домаћина, јесте та што смо морали да их водимо у МУП или да тамо однесемо њихов пасош. То је већ непријатно. Словенци кажу да то нигде у Европи нису наишли на такав случај, и добро је да је сада то исправљено", наводи Предраг Петровић из Паштрића код Мионице.

Домаћинства су организована у Удружењу Сеоски туризам Србије. Преко свог сајта selo.rs имају презентацију. Гости из земље и света их лако проналазе у српским селима.

број коментара 0 Пошаљи коментар