Докапитализација Комерцијалне банке

Потписан уговор између Владе Србије и четири међународне институције о докапитализацији Комерцијалне банке из Београда, вредан 120 милиона евра.

Уговор о докапитализацији Комерцијалне банке из Београда од 120 милиона евра потписан је у Влади Србије, која је највећи акционар те банке.

Уговор су потписали Министарство финансија Србије, Европска банка за обнову и развој, Међународна финанисијска корпорација, немачки инвестициони фонд ДЕГ и Шведски фонд за инвестиције у земље у развоју.

Након потписивања тог документа, министарка финансија Србије Диана Драгутиновић је рекла да ће капитал Комерцијалној банци бити уплаћен до краја ове године.

Према потписаном уговору, Европска банка за обнову и развој повећаће капитал Комерцијалне банке, у којој има 25 одсто акција, са 48 милиона евра, Међународна финансијска корпорација уложиће у Комерцијалну банку око 42 милиона евра, немачки инвестициони фонд ДЕГ око 19 милиона евра и Шведски фонд за инвестиције у земље у развоју уложиће 10 милиона евра.

Драгутиновићева је навела да ће се повећање капитала обавити са емисијом преференцијалних акција без права гласа које ће моћи да се претворе у обичне акције од 1. јануара 2013. године.

Иста гласачка права постојећих акционара  

"Гласачка права постојећих акционара се не мењају. Ово представља директну страну инвестицију, не само Комерцијалној банци, већ читавом финансијском сектору Србије", рекла је Драгутиновић.

Како је истакла, Република Србија има могућност да у наредне три године изврши докапитализацију банке и задржи постојеће учешће у капиталу које износи 42,6 одсто.

"Комерцијалној банци је потребан већи капитал за стабилно пословање, динамичан раст и јачање позиције на домаћем и регионалном тржишту", рекла је Драгутиновић.

Министарка Драгутиновић је навела да очекује да ће докапитализација утицати и на стабилност девизног тржишта.

Представник Европске банке за обнову и развој, Питер Рајнигер изјавио је да ће ова инвестиција помоћи Комерцијалној банци да оснажи водећу позицију у Србији и региону, припремајући је за приватизацију, као и да ће та банка наставити да улаже средстава у Србију.

Заједничка подршка банкарском сектору у Србији  

Представник Међународне финанисијске корпорације Ђовани Данијеле изјавио је да инвестиција показује заједничку подршку банкарском сектору у Србији у време економске кризе, као да ће то помоћи Комерцијалној банци да унапреди услуге, подржи економску активност и очување радних места, као и да побољша конкуретност Србије на међународном плану.

Представник ДЕГ-а Андерас Цајслер навео је да ће инвестиција помоћи банци да настави да финансира мала и средња предузећа, док је представник Шведског фонда Гунила Нилсон навела је да је то прва шведска инвестиција у Србији, додајући да та инвестиција показује поверење према Комерцијалној банци и Србији.

Комерцијална банка Београд је друга по снази банка на српском тржишту, има више од 900.000 клијената и преко 1,2 милиона отворених рачуна.

Укупни капитал Комерцијалне банке, према подацима објављеним на сајту Народне банке Србије, на крају септембра ове године износио је 26,6 милијарди динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи