Путин: Србији ће бити обезбеђен гас

Вучић је рекао да ће Русија обезбедити Србији довољно гаса без обзира на исход разговора са Украјином о транзиту руског гаса.

Александар Вучић је рекао да је добио уверавања председника Владимира Путина и Алексеја Милера из "Гаспрома" да ће Србија моћи да купи додатне количине руског гаса са територије и неких других земаља и да са извесношћу може да чека први и други квартал следеће године, без обзира на то како ће тећи разговори између Русије и Украјине.

На питање шта ће се десити у случају да буде прекинут транзит руског гаса кроз Украјину, Путин је рекао да је Русија спремна да очува украјински транзит и да се о томе разговара, као и да то није тајна.

"Једино што услови украјинске стране нису прихватљиви за нас, али то је почетак преговора и надам се да ћемо усагласити ставове. Србији ће бити обезбеђен гас, у сваком случају, по другим неким рутама. Питање које смо данас разматрали је повећање испоруке Србији због раста привреде, јер су потребе Србије веће сваке године и ја желим да честитам српском руководству и председнику Србије", поручио је Путин на конференцији са Вучићем.

И без украјинског транзита, ми ћемо моћи да повећамо испоруку за Србију, додао је Путин.

Вучић је српским медијима рекао да ће се ићи на заказивање набавке нових количина руског гаса, али са територије Словачке.

О учешћу Србије у пројекту "Турски ток" 

Што се тиче учешћа Србије у пројекту "Турски ток", Путин каже да је он могућ:

"Ми смо спремни. Српски део гасовода од границе Бугарске до Мађарске скоро је спреман и 90 одсто је већ постављено и 85 одсто Србија је већ спремна. Питање је у транзитним станицама, али оно што ми видимо, без обзира на бројна уверавања и молбе руске стране, јесте да се обезбеди испорука кроз Турску и Бугарску. Видимо да бугарска страна свесно одуговлачи реализацију пројекта на својој територији."

Путин додаје да се Русија више пута обраћала Бугарској да реализује "Турски ток", али да бугарско руководство вероватно, под притиском, не жури са тим.

"Видећемо како ће се даље реализовати тај пројекат на бугарској територији.

Ако бугарско руководство не жели тај ток, ми ћемо наћи друге могућности на југу Европе. Са Србијом имамо и друге заједничке пројекте, не само испоруку гаса. То су наше нафтно-гасне компаније које раде и оне ће повећавати улагање, а имамо и друге планове. Чини ми се да смер сарадње има јако добру перспективу", закључио је Путин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво