Отворена кинеска фабрика "Јанфенг" у Крагујевцу

Свечаним пресецањем врпце, у Крагујевцу је отворена кинеска фабрика "Јанфенг" (Yanfeng automotive interiors) која ће производити компоненте за унутрашњост аутомобила.

Црвену врпцу пресекли су председник Србије Александар Вучић, амбасадорка Кине Чен Бо, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, представници фабрике Ремон Фос, Мишел Шахлер, Стив Месарош и Милан Раовић, као и представница запослених Анка Дуричић.

Председник Вучић је рекао да је данас важан дан за Крагујевац и Србију. Захвалио је амбасадорки Чен Бо на великом ангажовању на довођењу ове компаније у Србију и честитао првим запосленим радницима, а има их 193.

"Прва продукциона линија је инсталирана, друга је стигла, а трећа и четврта стижу до априла. Очекујем првих 400 запослених до краја ове године, а 800 до краја 2023. године", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је једном од младића запослених у овој фабрици поручио да ће занатлије – столари, тесари, заваривачи ускоро имати веће плате од менаџера и пи-ар стручњака.

"Зато вас молим да што више учествујете у програму дуалног образовања и да разумете да је ту будућност, а не би је било без оваквих компанија", рекао је Вучић, који је истакао и да је незапосленост у Србији први пут испод 10 одсто.

Амбасадорка Чен Бо је рекла да је Крагујевац српски град познат по аутомобилској индустрији, по "Застави".

"Могу рећи да је компанија нашла право место за себе у Србији", рекла је амбасадорка и додала да ће до 2023. године вредност производње достићи 76 милиона евра.

"Уверена сам да ће отварање фабрике користити развоју фабрике у Европи, али и економском просперитету Крагујевца", рекла је амбасадорка Чен Бо.

Аутомобилска индустрија помера се ка истоку 

Представник фабрике Стив Месарош рекао је да су изабрали Србију за ширење своје производње јер се аутомобилска индустрија помера ка истоку.

"Многи наши купци и произвођачи су успоставили фабрике у централној и источној Европи претходних година. Ово је добра географска позиција, која може да подржи наше операције у централној Европи и нове планове за ефикасан транспорт", рекао је Месарош.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић је рекао да је фабрика изграђена за мање од 10 месеци, са куповином земљишта, дозволама, градњом и опремањем. 

"Ово је прва велика кинеска фабрика у Крагујевцу у којој ће бити запослено 800 радника, 800 породица добиће још једну плату", рекао је Николић, захваливши кинеској компанији која је препознала потенцијал Крагујевца.

Кинеска компанија "Јанфенг аутомотив интериорс" је светски лидер у производњи компонената за унутрашњост најпознатијих светских произвођача, попут "Мерцедеса".

Компанија, са седиштем у Шангају, има око 110 производних погона и техничких центара у 20 земаља и више од 32.000 запослених.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. нов 2019, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Kako parirati Vucicu?

Predsjednik Vucic ne prestaje sa otvaranjem fabrika i novih radnih mjesta u Srbiji i upucujem njemu i Vladi Srbije sve cestitke a politicko-stranackoj opoziciji u Srbiji porucujem da na isti nacin pokua pridobiti simpatije gradjana Srbije.Naime,umjesto sto setaju i vicu po Beogradu i ostalim gradovima,neka iskoriste svoje odlicne veze sa SAD i EU politicarima pa neka dovedu investitore i neka grade fabrike po Srbiji kao sto to radi Vucic i njegova stranka SNS.I eto im glasova Naroda i dolaska na vlast regularnim putem.Sta kazete,gospodo iz opozicije,za ovaj predlog?

(четвртак, 28. нов 2019, 19:23) - marija [нерегистровани]

ilic

Ovo je jasan dokaz da Srbija ima perspektivu za znatno bolju i sigurniju buducnost!

(четвртак, 28. нов 2019, 18:40) - anonymous [нерегистровани]

Predsednice

Ucinite jos koji korak,Sumadija I Pomoravlje su najsiromasniji danas u Srbiji,od Lapova nekad vaznog centra nece ostati ista ,dobar polozaj,pruga ,auto put ,Morava ,prostora ima za sve ,I industriju I vocarstvo, pomozite

(четвртак, 28. нов 2019, 17:15) - anonymous [нерегистровани]

mk

Ovo je veliki i važan dan za Kragujevac i za Srbiju. Otvorena još jedna fabrika, sa novim radnim mestima i šansom za nove početke. Hvala Kini i investitorima.

(четвртак, 28. нов 2019, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Ovo su sjajne vesti za gradjane Kragujevca. A kako za njih tako i za ljude iz okolnih mesta.

(четвртак, 28. нов 2019, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Kragujevac je konacno zaziveo i to zahvaljujuci nasim prijateljima Kinezima kao i svakog puta

(четвртак, 28. нов 2019, 14:17) - Milan Alasic [нерегистровани]

Hvala Predsednice

Svaka cast jos jedna divna vest za nasu zemlju. Hvala vam predsednice sto nam dovodite fabrike gde mozemo da radimo.

(четвртак, 28. нов 2019, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

Колика је просечна плата?

Добра вест, али и плата треба да буде одговарајућа.

(четвртак, 28. нов 2019, 11:26) - stojko [нерегистровани]

Hvala....Kini i njihovoj kompaniji

Sto je izabrala nasu zemlju da otvore proizvodne trake.

(четвртак, 28. нов 2019, 11:11) - Sanja [нерегистровани]

Отворена кинеска фабрика "Јанфенг" у Крагујевцу

Ne staje se sa investicijama u Srbiji i ova kompanija je veoma značajna jer će dodatno podstaći privredu u Kragujevcu i zaposliti dobar broj ljudi.