Мали: Желимо да новац који смо зарадили вратимо грађанима

Посланици од данас у Скупштини разматрају предлог буџета за 2020. годину. Министар финансија Синиша Мали поручује да ће сви амандмани, а има их стотинак, бити размотрени. Очекује и да ће буџет бити усвојен до краја новембра.

План државне касе предвиђа приходе од 1.314,5 милијарди динара, расходе од 1.334,7 милијарди динара, тако да ће дефицит износити 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП-а.

Процена је да ће раст бруто друштвеног производа бити четири одсто, а инфлација два одсто.

Министар финансија Синиша Мали истиче да је предлог буџета једина тачка дневног реда и да ће бити довољно времена за расправу, јер се не усваја по хитном поступку.

Желимо да се усвоји на најтранспарентнији начин и да свако ко има коментар има прилику да га да, рекао је Мали гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Наводи да је овај Предлог буџета избалансиран, реалан и да представља прекретницу у нашој економској политици.

"Крећемо се ка томе да имамо повећање животног стандарда грађана – плата, пензија, минималне цене рада, и убрзани привредни развој", рекао је Мали.

Истиче да се последњих година сав новац који може да се определи, инвестира у плате и пензије, али и инвестиције. У претходном буџету 220 милијарди динара издвојено је за инвестиције, а у овом 260 милијарди.

Мали је рекао да је Србија у трећем кварталу имала стопу раста од 4,7 одсто и да је у Европи само Мађарска испред нас. Рекордан износ директних страних инвестиција који је забележен претходне године увећан је за 43 одсто, додао је Мали.

Повећање плата и пензија је циљ

Фискални савет сматра да вишак у државној каси не би требало користити за повећање плата, као што је то ове године урађено, већ искључиво за инвестиције.

Међутим, Мали поручује да је циљ повећање плата.

"Наш циљ је да се повећавају плате, да се стандард повећава у што краћем периоду, на здрав и одговоран начин. Повећање између 8 и 15 одсто је на здравим основама. Не задужујемо се, новац који смо зарадили желимо да вратимо грађанима. Од 1. јануара имаћемо повећање пензија за 5,4 одсто по 'швајцарској формули'. Не угрожавамо макроекономску стабилност, али желимо да грађани осете бољитак", рекао је Мали.

Навео је да се радује расправи јер је увек добро чути нова мишљења.

"Нешто смо можда и пропустили, али смо у питању главних одредби на правом путу", поручио је Мали.

Очекује да ће буџет бити усвојен до краја новембра.

"Погледаћемо сваки амандман и расправити са посланицима, ако има добрих амандмана прихватићемо их. Циљ је да буџет буде што бољи и у интересу грађана", закључио је Мали.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 20. нов 2019, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Imate pogresnu privrednu strategiju baziranu na malim preduzecima a za oporavak su potrebna jaka gradjevinska,masinska i dr.preduzeca.Jake drzavne klinike i IT sektor.Ali Zapad vam to neda,u sve se mesa i koliko smemo celika da proizvedemo,kolike firme,slaba poljoprivreda itd.Bez jake privrede nema jake drzave niti ostajanja nasih radnika,ali ovo pisem uzalud.

(среда, 20. нов 2019, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

Vraćanje

Ukoliko nekome nešto vraćaš to znači da si mu pre toga isto to uzeo!
Ovo mi zvuči kao neko priznanje.