ЕК прогнозира даљи снажан привредни раст Србије

Европска комисија оцењује да је српска економија, упркос глобалном успоравању, на путу даљег снажног раста, заснованог на инвестицијама и домаћој потрошњи, и подстакнутог повећањем запослености и нивоа прихода у земљи.

Европска комисија је у најновијој, јесењој Економској прогнози констатовала да раст српске привреде остаје чвртс, да је успоравање остало иза Србије, да земља остварује рекордно висок прилив страних директних инвестиција који подржава раст извоза, да су ризици по будући развој избалансирани и да је српски буџет у одличном стању.

Пројекција привредног раста Србије за ову годину повећана је за 0,1 процентни поен на 3,2 одсто.

За идућу годину, Комисија предвиђа даљи раст бруто домаћег производа Србије од 3,8 процената и од 3,7 процената за 2021. годину.

Комисија наводи да снажна домаћа тражња покретач је раста српске економије, што је праћено "снажним увозом", као и "значајним растом извоза".

Према очекивањима Комисије, увоз ће убрзати раст на 9,5 одсто у 2019. години, што је за 1,4 процентна поена више у односу на пролећну прогнозу.

За идућу годину предвиђа раст увоза од 7,8 посто, а за 2021. годину од 7,5 процената.

Комисија је је повећала пројекцију раста извоза робе и услуга Србије у овој години са ранијих 6,9 процената на 8,1 одсто, док се за наредне две године предвиђа повећање од 7,9, односно 7,4 посто.

"Очекује се да ће снажна домаћа потражња и у наредне две године остати важан покретач привредног раста, коме ће значајно допринети и потрошња и инвестиције", наводи се у документу.

Комисија очекује наставак раста реалних плата у Србији што ће заједно са повећеним државним трансферима подстаћи потрошњу у домаћинствима, нарочито у 2020. години.

"Очекује се да ће и државна потрошња наставити да директно подржава економске активности кроз већу јавну потрошњу и капиталне издатке", наводе у Комисији.

Када је реч о инвестицијама, очекује се да њихов раст буде "умерен, али и даље снажан" с обзиром на добре макроекономске изгледе, нижу премију ризика земље, побољшане услове финансирања и висок прилив страних директних инвестиција.

Србија, према оцени Европске комисије, наставља да привлачи "рекордно високе и различите директне инвестиције" и "добро је позиционирана да задржи јак извозни замах".

"Стабилност цена је и даље добра, а очекује се да притисци условљени потражњом у великој мери буду задржани током предвиђеног периода", стоји у прогнозама Европске комисије за Србију.

Упозорење због "геополитичких и трговинских тензија"

У Комисији упозоравају на спољне ризике, због "геополитичких и трговинских тензија", али сматра да су они избалансирани и да у Србији постоји значајан простор за политику подршке привредном расту.

Европска комисија закључује да је стабилан економски раст, повећан број запослених као и раст плата омогућио да Србија одржи добре фискалне перформансе.

Наводи се да је Влада Србије ревидирала буџет за 2019. годину уз задржавање циљаног дефицита на 0,5 процената БДП-а истовремено осигуравајући додатна средства за капиталну потрошњу, социјалне трансфере, плате и трошкове камата за откуп краткорочних обвезница.

"Фискални изгледи остају оптимистични. Предвиђени дефицит се креће око средњорочног циља дефицита од 0,5 одсто БДП-а, а државни дуг се предвиђа да падне испод 50 одсто БДП-а", закључују у Европској комисији.

број коментара 0 Пошаљи коментар